Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп
Коментари Харесай

Обявяват миналото в ДС при всяко кандидатстване за публична длъжност

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност (ДС) и разследващите служби на Българската национална войска (БНА).

Принадлежността към Държавна сигурност предстоящо още веднъж раздели партиите от управническата коалиция.

" Демократична България " вкараха текстове, съгласно които принадлежността на даден човек към Държавна сигурност ще бъде обявявана всякога, когато даден човек се кандидатира за обществена служба, даже в случай че към този момент има открита такава. Изменението мина главно с гласовете на " Продължаваме промяната ", заяви dnes.dir.bg.

Рена Стефанова от " Продължаваме промяната " съобщи, че законът пази правото на обществото да знае кой е бил част от службите при всеки опит да се насочи към властта.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков също изрази мнение, че веднага като няма лустрация, всякога, когато някой желае да заеме социална служба, комисията би трябвало да напомня обстоятелството дали е бил част от Държавна сигурност.

От " Възраждане " заподозряха, че се прави закон единствено и единствено комисията по досиетата да не бъде закривана.

С промените се конкретизира, че пълномощието на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия, по-известна като Комисия по досиетата, не е еднократен акт предвид на забележителния брой хора и институции, които ревизира. Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно изговаряне при появяването на нови доказателства за принадлежност за тествано лице не е обвързано със наложителна инспекция, която тя прави.

Измененията плануват, ако се откри, че някое от проверяваните лица е с открита и оповестена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията да се позове на резултатите от миналата инспекция, като разкрие и разгласи новото обществено качество на тестваното лице без ново определяне на принадлежността.

Промените бяха гласувани накуп със 77 гласа " за " и 19 " срещу ". Движение за права и свободи не участваха в гласуването, а от ГЕРБ-СДС, " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане " гласоподава единствено по един народен представител, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски изиска заглавието да бъде променено на Законопроект за анулация на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия. Той уточни, че законът не е в сходство с всекидневието на българските жители и изиска неговото отпадане.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че не може на второ гласоподаване да се прави публицистична смяна, с която да отпадне цялостен един закон.

Председателстващият съвещанието зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин не подложи на гласоподаване предлагането на Свиленски. Той уточни, че Българска социалистическа партия е за анулация на този закон, само че това не може да стане със заглавието, а с внасяне на различен законопроект.

В последна сметка заглавието " Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска " беше признато с 98 гласа " за ", 44 " срещу " и 1 въздържал се.

Дебатите по законопроекта продължиха повече от два часа. Стигна се и до вълнения в пленарната зала.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР