Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса за социално

...
Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса за социално
Коментари Харесай

В следващите 4 години: Сами избираме по-изгодната формула за изчисляване на пенсия

Парламентът одобри на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които дават опция на хората до 1 януари 2023 година да могат да избират по остарялата или по новата методика да бъде изчисляван самостоятелният коефициент при разпределяне на пенсията им. Промените са препоръчани от Светлана Ангелова от ГЕРБ и група народни представители.

В преходните и заключителните разпореждания беше основан нов текст, съгласно който през идващите 4 години - до 1 януари 2023-а, по едно и също време с подаването на заявление за разпределяне на пенсия, обвързвана с трудова активност, с начална дата след 31 декември 2018 година, лицето има право да избере размерът на пенсията му да бъде избран с самостоятелен коефициент, изчислен по реда на остарялата методика, в случай че това е по-благоприятно за него. В остарялата формула с изключение на трите години сред 1997 и 1999 година, влизат и трите " златни години " отпреди 1997 година

В тези случаи към заявката наложително се ползват документи за брутното трудово заплащане или приход, върху които са импортирани осигурителни вноски за 3 поредни години от последните 15 години застрахователен стаж по желание на пенсионера преди 1 януари 1997 година Трябва да се приложат и документи за брутното трудово заплащане или приход, върху които са импортирани осигурителни вноски за осигурителния стаж след тази дата до 31 декември 1999 година в това число.

В 6-месечен период от влизането в действие на измененията лицата с подадени заявки за разпределяне на пенсия, обвързвана с трудова активност, с начална дата след 31 декември 2018 година, както и тези, на които е отпусната такава пенсия до влизането в действие на тези промени, може да упражнят еднократно правото си на избор. В тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата, в случай че това е по-благоприятно за съответното лице.

Така се подсигурява правото на пенсионерите да получат по-благоприятния размер, сподели зам.-председателят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Светлана Ангелова. Нито един човек няма да бъде ощетено с нито една стотинка, българските жители могат да бъдат спокойни, акцентира Ангелова.

С измененията на процедура се тушира напрежението, което породи с новия метод за пресмятане на пенсиите, сподели и ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов от Движение за права и свободи и добави, че никой няма да бъде ощетен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР