Парламентът прие на второ четене проекта на Закон за предприятията

...
Парламентът прие на второ четене проекта на Закон за предприятията
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене проекта на Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика

Парламентът одобри на второ четене плана на Закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, който ще влезе в действие шест месеца след обнародването му в "Държавен вестник ".

Сред задачите на закона са поощряване на развиването на обществената и солидарна стопанска система, възстановяване на достъпа до претовареност и образования за придобиване на професионална подготовка и повишение на виталния стандарт на обществено уязвими групи. Това са да вземем за пример хора с трайни увреждания или такива, които отглеждат деца с увреждания, дълготрайно безработни, бездомни, потърпевши от домашно принуждение. Субекти на обществената и солидарна стопанска система са кооперациите, юридическите лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност и обществените предприятия.

Парламентът разписа условия, на които би трябвало да дават отговор обществените предприятия, с цел да получат клас А и клас А+. Социално дружество клас А е всяко обществено дружество, което реализира обществена активност, която създава обществена добавена стойност, и се ръководи транспарантно с присъединяване на членовете, служащите или чиновниците при взимане на решения по открита в учредителния контракт, устава или различен организационен документ процедура.

За да получи клас А, позитивният счетоводен финансов резултат на общественото дружество след данъчно облагане за последния регистриран интервал би трябвало да се разходва повече от 50 на 100 и не по-малко от 7500 лева за реализиране на обществена активност или цел, или не по-малко от 30 на 100 и не по-малко от три лица от наетите в предприятието към датата на възникването на трудовото правно отношение да са лица от избрани обществено уязвими групи.

За да получи клас А+, общественото дружество би трябвало да дава отговор на гореспоменатите условия и на едно от следните спомагателни: обществената добавена стойност да се реализира напълно в общини, които за миналата година имат ниво на безработица, равно или по-високо от междинното за страната; позитивният счетоводен финансов резултат на предприятието след данъчно облагане да се разходва повече от 50 на 100 и не по-малко от 75 000 лева за реализиране на обществена дейност; или минимум 30 от наетите да са от уязвими групи и да са работили без спиране в предприятието през последните 6 месеца.

Социалните предприятия клас А+ може да бъдат насърчени посредством: финансово подкрепяне за образование за повишение на професионалната подготовка на работниците; възмездно основаване в тяхна изгода на право на градеж или на право на прилагане на парцели - частна общинска благосъстоятелност, без търг или конкурс след решение на общинския съвет. Насърчителните ограничения ще се ползват след регистриране в националния указател на обществените предприятия.

Предвидена е и смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, като в приетите за данъчни цели счетоводни разноски за дарения в размер на 10 на 100 от позитивния счетоводен финансов резултат се включват и даренията в интерес на обществени предприятия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР