Парламентът прие на второ четене новия Закон за противодействие на

...
Парламентът прие на второ четене новия Закон за противодействие на
Коментари Харесай

Приеха окончателно антикорупционния закон

Парламентът одобри на второ четене новия Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Със закона се основава обединен антикорупционен орган – Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, която ще управлява лицата, заемащи висши обществени длъжности.

Ръководството на Комисията ще бъде избирано от Народното събрание.

След бурни диспути последните седмици при едно от най-спорните разисквания, стана ясно, че Комисията няма да преглежда анонимни сигнали.

Подателите на сигнали също по този начин няма да се употребяват с подкрепи, а всеки подал погрешен сигнал може да стане обект на дело за клюка.

Членовете на комисията ще минават инспекция за честност, която има за цел да откри, че проверяваното лице извършва пълномощията или отговорностите си. 

Новата Комисия също по този начин ще може да подслушва и наблюдава проверяваните. 

Лидерът на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов съобщи: Приехме текстове, които ще могат да дадат по-голямата успеваемост за битката против корупцията. Това ще бъде част от изпълване на нашето законодателство със наличие, което подхожда на потребностите и желанието на българските гласоподаватели и в същото време на Европейската комисия.

" Имахме разлики. Законът е признат, това е хубаво. Хубаво е, че ще се извършват рекомендации, само че е време за резултати. Ние ще сме тук след няколко месеца, с цел да ви попитаме, къде са тези резултати? Ако тях ги няма, това ще е и поради този закон ", сподели Крум Зарков от Българска социалистическа партия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР