Парламентът прие на второ четене част от предложените от ДПС

...
Парламентът прие на второ четене част от предложените от ДПС
Коментари Харесай

Парламентът гласува част от законодателните промени по казуса КТБ

Парламентът одобри на второ четене част от препоръчаните от Движение за права и свободи промени в Закона за банковата неплатежоспособност, свързани с проблема КТБ.

Според признатите през днешния ден текстове се вкарва ограничаване на пълномощията на синдика, съгласно което краткотрайният синдик и синдикът нямат право до датата на разкриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения. Изключение са случаите, при които вземането на банката е погасено напълно посредством парично заплащане, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Създава се нов текст по повод на недействителност на покупко-продажби, осъществени от трети лица. Според новите разпореждания недействителна във връзка с банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка договорка, при която взимане с генезис от банката е трансферирано на трето лице, без значение от броя на прехвърлянията, в случай че вследствие на тази договорка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в рационален период имущество - парични средства или актив, друг от взимане за цена по договорка, пропорционално на трансферираното взимане. 

В случай, че договорката бъде оповестена от съда за недействителна, третото лице губи качеството си на кредитор спрямо други лица, в случай че вземането му се основава на добити вследствие на тази договорка права.

По искане на банката или на кредиторите по несъстоятелността се стопират всички висящи правосъдни, съдебно-изпълнителни производства и/или производства по неплатежоспособност, с предмет вземането на третото лице, до влизане в действие на правосъдното решение. 

Синдикът, краткотрайният синдик или фондът могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за оповестяване на недействителността на договорка или на поредност от покупко-продажби в 5-годишен период от откриването на производството по неплатежоспособност за банката

Останалите текстове се чака да бъдат обсъждани и гласувани в пленарна зала на следващия ден. 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР