Парламентът прие на първо четене законови промени, които предвиждат облекчаване

...
Парламентът прие на първо четене законови промени, които предвиждат облекчаване
Коментари Харесай

Законовите промени за ВЕИ за собствено ползване минаха на първо четене

Парламентът одобри на първо четене законови промени, които плануват облекчение на режима за създаване на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници за лично ползване, заяви Българска телеграфна агенция. " За " гласоподаваха 110 народни представители, 32 бяха срещу и седем се въздържаха. Формациите от ръководещата коалиция поддържаха законопроекта, Движение за права и свободи и " Възраждане " - също, само че под изискване. От ГЕРБ-СДС гласоподаваха " срещу " и " въздържал се ". Заради многото разногласия обаче, ще бъде основана работна група, която да огледа предложенията и законопроектът да влезе за второ четене в изчистен тип.

Измененията в Закона за силата от възобновими източници са импортирани от Владимир Табутов ( " Продължаваме Промяната " ) и депутати от " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ".

Със законопроекта се планува въвеждане на осведомителен режим в случаите, в които се планува създаване на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници за лично ползване. По този метод ще се даде опция за

 

ускорение на процеса за създаване на такива обекти.

 

С измененията се планува производителите на електрическа сила от възобновими източници за лично ползване, да поемат отговорността създадената сила да не бъде връщана към електроразпределителната мрежа, с което се икономисва нуждата от реализиране на процедурата по изследване на изискванията за присъединение, се показва в претекстовете.

Вносителят Владимир Табутов („ Продължаваме Промяната “) изясни, че задачата на измененията не е да се облекчи режимът за огромни централи, а единствено за лично прилагане в урбанизирани територии. Според него това е доста бърза мярка, с която всяко едно дружество ще може да понижи сметките си за електрическа енергия.

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) дефинира законопроекта като лобистки и изиска да бъде отдръпнат.

Виктория Василева ( " ИТН " ) разяснява, че не си спомня от кой момент Страстната седмица не е била по този начин наситена с бурни пристрастености. Тя се съгласи, че

 

някои рецензии са основателни. Според нея обаче законът е изправим.

 

Този диалог беше извършен в границите на нашата коалиция, направихме срещи с Министерството на енергетиката и с Министерството на районното развиване и благоустройството, уточни тя. Василева сподели, че на всички забележки и терзания е открит отговор и ще го видят сред първо и второ четене.

Станислав Анастасов (ДПС) разяснява, че законопроектът е ориентиран по-скоро към тези, които се чудят къде да влагат. Ние ще ви подкрепим, само че под изискване, съобщи депутатът от Движение за права и свободи. Анастасов уточни, че това е първият законопроект, който адресира проблемите с енергийната самостоятелност, само че изиска той да придобие подобен тип, че да взема решение проблемите на семействата и на дребните и междинните предприятия, тъй че да си понижат сметките за ток.

Искра Михайлова ( " Възраждане " ) също сподели, че групата на " Възраждане ", въпреки и с големи условности, ще поддържа този законопроект на първо четене, тъй като се намираме в тежка икономическа обстановка и бизнесът, и семействата са изправени пред високи сметки за ток. Тя дефинира поддръжката като жест на благосклонност и изрази вяра ръководещите да създадат същото по закона за Данък добавена стойност за понижаване на ставките.

По искане на " Продължаваме Промяната " беше решено срокът за оферти сред първо и второ четене да бъде две седмици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР