Парламентът прие на първо четене законопроектът за изменение и допълнение

...
Парламентът прие на първо четене законопроектът за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Приеха на първо четене МВР да охранява бежанските лагери у нас, а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново се скараха

Парламентът одобри на първо четене законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

С него се планува Министерството на вътрешните работи да обезпечава защитата на бежанските центрове в страната.

При гласуването 158 бяха " за ", 3-ма от ПП-ДБ гласоподаваха " срещу ", а останалите 57 от ПП-ДБ се въздържаха. 

Вносителите на измененията бяха Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители. Те бяха предизвикани от случаите на принуждение със забъркани бежанци в центъра на София от предходната седмица, както и последвалите митинги.

При разискванията Божидар Божанов съобщи, че бежанските центрове би трябвало да се охраняват по-добре. Той акцентира обаче, че сред първо и второ четене би трябвало да се създадат редакции, тъй че текстовете да се уточняват, с цел да се пресметна какви ще са разноските за бюджета. Основният претекст за това бил, че към този момент имало подписани контракти с частни компании, които да се грижат за защитата на лагерите. Божанов добави обаче, че ПП-ДБ ще се въздържи при гласуването.

От " Възраждане “ обявиха, че в София случаите на принуждение от мигранти са необичайност, само че в Харманли да вземем за пример те били постоянно срещани.

Георг Георгиев съобщи, че няма за какво да има терзания за компаниите, които се грижат за защитата на лагерите. По думите му към този момент много години били опропастени и заради това се позволило центровете да не бъдат обезопасени. Според Георгиев защитата сега било под нужния най-малко, а Министерство на вътрешните работи към този момент е било декларирало, че има подготвеност да прави тази активност.

Българска социалистическа партия обявиха, че ще поддържат законопроекта. Те считат, че увеличението на щата на Групово дело " Гранична полиция “ ще увеличи качеството на защитата на българо-турската граница. Според тях построеното оградно оборудване не било с задоволително високо качество. Те отхвърлиха тезата на ПП-ДБ, че в бюджета на страната нямало пари тази активност.

Радомир Чолаков съобщи, че е сюрпризиран от поръчката на ПП-ДБ. Според него обстановката била форсмажорна, а законът просто осигурявал защита на бежанските лагери от Министерство на вътрешните работи. Чолаков изрази удивление, че досега частни компании са осигурявали защитата.

" За националната сигурност ще харчим толкоз пари, колкото би трябвало  и няма да ги жалим “, съобщи той.

Атанас Атанасов съобщи, че няма никакъв форсмажор. Той попита за какво внасянето на законопроектите не е било в съгласие с ПП-ДБ. По думите му ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са можели да обсъдят дружно какви законови промени да бъдат направени. Според него в Министерство на вътрешните работи могат да се намерят вътрешни запаси, а не да се усилва щата на граничните служители на реда.

От Има Такъв Народ Ивайло Вълчев съобщи, че поддържат духа и смисъла на закона, само че попитаха дали не се подготвяло изграждането на нови центрове.

Маноил Манев отговори, че никой не засяга нови структури или други центрове.

Калина Константинова съобщи от парламентарната естрада, че самият министър е споделил, че нямало невиждан мигрантски напън, а точно поради това нямало потребност Министерство на вътрешните работи да охранява лагерите. Тя се базира и на данните на ръководителя на Държавната организация за бежанците, която преди два дни съобщи в Народното събрание че потенциалът на лагерите е под 50% цялостен.

От " Възраждане " споделиха, че от ДАНС предоставели специфичен отчет, който показвал тревожни данни за засиления мигрантски напън у нас, само че той бил прикрит от ръководителя на Народното събрание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР