Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на

...
Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на
Коментари Харесай

Парламентът прие Бюджет 2020 на първо четене

Парламентът одобри на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 година Това стана със 126 гласа " за " и 92 " срещу ".

В него се съдържа препоръчаният от държавното управление бюджет на правосъдната власт за идната година.

От ГЕРБ показаха, че Бюджет 2020 е съгласуван с целите на държавното управление и е следващото спазено заричане към българските жители, той е осъществим и предвидим и подсигурява успокоение на бизнеса и на хората.

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи пък дефинираха държавния бюджет за следващата година като " повече от същото ", цитирайки думи на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Левицата оцени плана като " бюджет на застоя ", а от Движение за права и свободи насочиха рецензии, че в него липсват промени, и предложиха спор за диференцирано Данък добавена стойност като лост за икономическо развиване.

Според " Воля " проектобюджетът е инерционен, само че от групата обявиха, че, като виновни и поредни, ще го поддържат, както са подкрепили и миналогодишния.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че от левицата ще внесат сред първо и второ четене " различен бюджет на развиването ".

" Първо демографската рецесия. Решава ли бюджетът с ограниченията, които предлага, този проблем. Не, въобще ", разяснява Нинова. Тя означи, че няма политика за децата, за младите фамилии, за увеличение на продължителността на живота, а детските добавки остават същите. Нинова уточни, че се отпускат спомагателни пари за опазване на здравето, само че няма гаранция, че те ще стигнат до медицинските сестри за увеличение на техните заплати.

Заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев разяснява, че с този бюджет повече от 3 % напредък не може да се реализира, само че по думите му, това не е догонващ напредък. Според него този бюджет е " повече от същото ", защото няма успеваемост на обществените средства, тъй като няма промени.

" Колкото повече, толкоз повече ", отговори Александър Иванов от ГЕРБ и акцентира на позитивните страни на бюджета. Той уточни, че България е измежду първите три страни в Европейски Съюз по растеж на минималната работна заплата. Относно рецензиите за икономическия напредък, Иванов разяснява, че той е отново над междинното равнище за европейските страни и ни разрешава да догонваме, само че, за жалост, постепенно.

Славчо Атанасов от " Обединени патриоти " подлага на критика министъра на финансите Владислав Горанов, че преди няколко дни обществено е призовал общините да си вдигнат налозите, тъй като били извънредно ниски. Когато се вдигнат налозите на общините, потреблението се срутва, предизвести Атанасов.

Той уточни още, че съгласно най-големите престижи се задава сериозна икономическа рецесия в международен мащаб до две години. Как по този начин ще призовавате общините да си подвигат налозите, когато в Европа започнаха да смъкват налозите на общините, попита той.

Относно буферите и бюджетното салдо, финансовият министър Владислав Горанов разяснява, че поради опасенията за идни неблагополучия в идващите години във връзка с стопанската система, в частност на българската, най-разумното в този миг е уравновесеният бюджет.

Ако по някакви неподходящи аргументи не успеем да осъществяваме същото равнище на доходи, то разходната част е обезпечена, и за мен това е положителната вест и това е резистентност, увери Горанов.

Той прикани промени и промени да не се употребяват за евтини популистки цели. Докато се състезаваме на основата на това кой повече ще се хареса на българските жители, нито една смислена промяна няма да можем да създадем, разяснява министърът и даде образец със опазването на здравето.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР