Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на

...
Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2020 г.

Парламентът одобри на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 година със 126 гласа " за " и 92 " срещу ". В него се съдържа препоръчаният от държавното управление бюджет на правосъдната власт за идната година, съобщи Българска телеграфна агенция.

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дефинираха държавния бюджет за следващата година като " повече от същото ", цитирайки думи на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/. Левицата оцени плана като " бюджет на застоя ", а от Движение за права и свободи насочиха рецензии, че в него липсват промени, и предложиха спор за диференцирано Данък добавена стойност като лост за икономическо развиване.

От ГЕРБ показаха, че Бюджет 2020 е съгласуван с целите на държавното управление и е следващото спазено заричане към българските жители, той е осъществим и предвидим и подсигурява успокоение на бизнеса и на хората.

Според " Воля " проектобюджетът е инерционен, само че от групата обявиха, че, като виновни и поредни, ще го поддържат, както са подкрепили и миналогодишния.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни, че ще внесат сред първо и второ четене " различен бюджет на развиването ". " Първо демографската рецесия. Решава ли бюджетът с ограниченията, които предлага, този проблем. Не, въобще ", разяснява Нинова.

Тя означи, че няма политика за децата, за младите фамилии, за увеличение на продължителността на живота, детските добавки остават същите. Нинова уточни, че се отпускат спомагателни пари за опазване на здравето, само че няма гаранция, че те ще стигнат до медицинските сестри за увеличение на техните заплати. Мерките, препоръчани в бюджета, освен не са задоволителни, те разтварят ножицата сред небогати и богати и усилват неравенствата, разяснява тя. В бюджета няма никакви тласъци за стопанската система, уточни още Нинова. Колкото и в този момент да си заравяте главата, рецесията ще пристигна, предизвести тя.

Заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев разяснява, че с този бюджет повече от 3 % напредък не може да се реализира, само че, по думите му, това не е догонващ напредък. Според него този бюджет е " повече от същото ", защото няма успеваемост на обществените средства, тъй като няма промени. Всяко наливане на средства в нереформирана система не е плюс за ръководещото болшинство, а е сериозен минус, сподели той. Данък добавена стойност за някои храни и браншове би трябвало да бъде употребен като стопански лост, уточни Цонев. По думите му би трябвало полемика, стар е постулатът за единната ставка. Не се подхващат решителни ограничения за ускорено икономическо развиване, разяснява той и съобщи, че ПГ на Движение за права и свободи няма да поддържа този бюджет.

" Колкото повече, толкоз повече ", отговори Александър Иванов /ГЕРБ/, цитирайки прочут книжовен воин и акцентира на позитивните страни на бюджета. Той уточни, че България е измежду първите три страни в Европейски Съюз по растеж на минималната работна заплата. Относно рецензиите за икономическия напредък, Иванов разяснява, че той е отново над междинното равнище за европейските страни и ни разрешава да догонваме, само че, за жалост, постепенно.

Оценката ни за бюджета е, че той е инерционен, ненапълно е догонващ, само че не и изпреварващ, разяснява водачът на " Воля " и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки. Няма да се справите и тази година с демографската рецесия, с престъпността, със опазването на здравето, с корупцията, изреди той. Но като виновни и поредни в политиката, ще подкрепим този бюджет, сподели Марешки и напомни, че предходната година също са подкрепили бюджета.

Славчо Атанасов / " Обединени патриоти " / подлага на критика министъра на финансите Владислав Горанов, че преди няколко дни обществено е призовал общините да си вдигнат налозите, тъй като били извънредно ниски. Когато се вдигнат налозите на общините, потреблението се срутва, предизвести Атанасов. Той уточни още, че съгласно най-големите престижи се задава сериозна икономическа рецесия в международен мащаб до две години. Как по този начин ще призовавате общините да си подвигат налозите, когато в Европа започнаха да смъкват налозите на общините, попита той.

Относно буферите и бюджетното салдо, финансовият министър Владислав Горанов разяснява, че поради опасенията за идни неблагополучия в идващите години във връзка с стопанската система, в частност на българската, най-разумното в този миг е уравновесеният бюджет. Ако по някакви неподходящи аргументи не успеем да осъществяваме същото равнище на доходи, то разходната част е обезпечена, и за мен това е положителната вест и това е резистентност, увери Горанов.

Той прикани промени и промени да не се употребяват за евтини популистки цели. Докато се състезаваме на основата на това кой повече ще се хареса на българските жители, нито една смислена промяна няма да можем да създадем, разяснява министърът и даде образец със опазването на здравето. Промените, свързани със обществената помощ и хората с увреждания, бяха писани на коляно и скоро ще се види неуспехът на тази промяна, уточни още той. Относно дебата за диференцираната ставка на Данък добавена стойност, Горанов разяснява, че са вероятни всички параметрични решения, само че те би трябвало да бъдат в пакет.

Йордан Цонев посочи, че ПГ на Движение за права и свободи предлага спор за Данък добавена стойност не в обществената му роля. Не считаме, че ще падне цената на хляба да вземем за пример, в случай че се понижи ставката, ние желаеме да използваме данъчната политика като стопански лост за развиване на бранша, за повишение на конкурентоспособността, изясни той.

Корнелия Нинова го репликира, че Българска социалистическа партия в действителност влага обществена функционалност в диференцирането на Данък добавена стойност за детски храни и за медикаменти, само че означи, че общественият детайл не пречи на икономическия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР