Парламентът прие на първо четене законопроекта за административното регулиране на

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за административното регулиране на
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене важен законопроект за петролния бранш

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. С него се вкарват общи и специфични условия за регистрация на икономическите оператори в този отрасъл. Законопроектът, импортиран от народни представители, беше утвърден със 109 гласа " за ", 21 " срещу " и 14 въздържали се, предава Дарик.

За да бъде записано за търговия на едро с петрол и нефтени артикули, лицето би трябвало да имавнесен уставен капитал или активи в размер не по-малък от 3 млн. лв.. За търговия на дребно ще се изисква импортиран уставен капитал или имущество в размер не по-малък от 20 000 лв. за всеки обект, плануват наредбите.

Специфичните условия са свързани още с условие за учебен ценз на законните представители на сдружението, надлежно едноличния търговец, съществуване на съдове за предпазване с избрана съдържимост, избран най-малък потенциал на склада за дейностите по предпазване на горива, както и обектът, от който ще се прави активността, да е трайно прикован към неподвижен парцел.

Със законопроекта се цели да се разпознават икономическите оператори в този отрасъл, с което ще се понижи делът на сивия бранш и ще се увеличи събираемостта на митническите и данъчните отговорности от тези действия, както и ще се обезпечи лоялна конкуренция на пазара на горива.

Емил Димитров от " Обединени патриоти ", който е един от вносителите, изясни, че законопроектът вкарва регистрационен режим и ясни критерии към всички стопански оператори. Той увери, че няма да се вкарват нови измервателни уреди. Една бензиностанция може да коства 200 000, може да коства и 2 млн. лв., и едно поръчителство от 20 000 лв. не е огромна сума, счита Димитров, само че уточни, че от отрасловата комисия са отворени за оферти сред първо и второ четене. По думите му този законопроект не цели да закрие даден бизнес. Мартин Тинчев от ГЕРБ уточни, че става въпрос за над 30 000 обекта, през които минават и се продават горива без никакъв надзор. Собствениците на такива незаконни бензиностанции са най-агресивно настроени към този законопроект, разяснява той. Според социалистът Жельо Бойчевцелта на законопроекта е да се вкара обществен указател на операторите. " Няма да приемем посредством тези положителни планове да се преуреждат връзки в бранша, да се употребява този законопроект, с цел да бъдат отстранени едни или други играчи от пазара и търговията с горива, предизвести обаче той.

Кристина Таскова сподели, че " Воля " няма да поддържа законопроекта, тъй като съгласно тях няма да докара до никаква смяна във връзка с сивата стопанска система, контрабандата и съществуващите картелни съглашения в бранша.

Браншови организации в земеделието и депутати упорстват земеделските производители да бъдат изключени от обсега на закона. Очаква се на особено съвещание на отрасловата комисия да се реши дали има потребност от нотификация на законопроекта от Европейската комисия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР