Парламентът прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промени

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промени
Коментари Харесай

ГЕРБ дава заден за изборите в два дни, но прехвърля отговорността за машините на ЦИК

Парламентът одобри на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, който планува изборите да могат да се организират в два поредни дни при " оповестена изключителна епидемиологична конюнктура ", каквато сега е в действие в страната поради ковид.

Проектът не планува ред, по който биха се провели избори в два дни – дали членовете на секционните комисии ще работят непрекъснато през това време, какво ще стане с бюлетините, в случай че въпреки всичко има спиране сред двата дни, кой ще ги пази и така нататък

По време на дебатите обаче ръководителят на Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Цвета Караянчева разгласи, че ще упорства този текст да отпадне и да не се дава такава опция.

Законопроектът трансферира на ЦИК цялата отговорност за машинното гласоподаване – за съхранението и пазаруването на машините, за логистиката. Това докара до оставката на ръководителя на изборната комисия Стефка Стоева, която бе издигната за поста от ГЕРБ. Депутатите гласоподаваха освобождението ѝ незабавно, откакто одобриха плана на партията на премиера Бойко Борисов.

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс дава и крачка обратно за машинното гласоподаване – в секциите с над 300 гласоподаватели да не се гласоподава единствено машинно, а гласоподавателят да си избира по какъв начин да гласоподава. Според настоящия Изборен кодекс в тези секции, на всички последващи президентски, парламентарни и евроизбори гласуването би трябвало да е единствено с устройства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР