Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение

...
Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в ДОПК на първо четене

Парламентът одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, импортиран от Министерския съвет. В гласуването участваха 185 народни представители, от които 102 бяха "за ", 80 - "против ", а трима се въздържаха.

В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че със законопроекта се вкарват разпоредбите на две европейски наставления за автоматизиран продан на информация в региона на данъчното облагане. Целта е по-ефективна битка с укриването на налози.

Предвижда се и смяна на текст, обвързван с отговорността на трети лица. Основната цел е възстановяване на успеваемостта на използването на закона във връзка с ангажиране на отговорност на трети лица за непогасени отговорности за налози и осигурителни вноски на задължени юридически лица. Разширява се кръгът на лицата, във връзка с които може да се ангажира отговорност.
Проектът планува още фискален надзор върху придвижването на артикули с висок фискален риск да се реализира и във връзка с акцизни артикули.

Предвиждат се промени и допълнения в Закона за ограничение на заплащанията в брой. Въвежда се опция за заплащане посредством виртуално терминално устройство ПОС на управлявани от Национална агенция за приходите налози и осигурителни вноски, като средствата постъпват непосредствено по сметка на Национална агенция за приходите в Българска народна банка. Предлага се нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащания в брой в страната да бъде поетапно понижен от 10 000 лева до 1000 лева за период от две години. Мярката е за ограничение на сивата стопанска система.

Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че главната част от измененията са по европейска инструкция, както и за битка със сивата стопанска система.

Георги Търновалийски от Българска социалистическа партия съобщи, че групата не поддържа измененията и ще предложи свои сред първо и второ четене. Подкрепяме измененията, които са по двете наставления, както и напъните за справяне с порочната процедура за прекачване на благосъстоятелност на безимотни лица, посочи той. Останалите промени съгласно него няма да решат проблемите. Търновалийски съобщи, че ограничаването на заплащането в брой няма да ограничи сивата стопанска система, а е по-скоро в полза на комерсиалните банки, които печелят от такси и комисионни. Това ще докара до нови разноски за дребния и междинния бизнес, сподели още той.

Дора Христова от "Воля " също възрази против измененията, които съгласно нея щели да рефлектират отрицателно върху дребния и междинния бизнес. Промените ще натоварят с още повече административна тежест, сподели тя.

Емил Димитров от Обединените патриоти предложи да има надзор от страна на Национална агенция за приходите на всички акцизни артикули, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР