Парламентът прие на първо четене със 104 гласа за, 81

...
Парламентът прие на първо четене със 104 гласа за, 81
Коментари Харесай

Законът за корпоративното подоходно облагане скара управляващи и опозиция

Парламентът одобри на първо четене със 104 гласа " за ", 81 " срещу " и 3 " въздържал се " промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се променят и редица данъчни закони. Сред тях са Законът за Данък добавена стойност, Законът за акцизите и данъчните хранилища, Законът за локалните налози и такси.

С текстовете се вкарва характерна данъчна регулация за обезвреждане на случаите на хибридни несъответствия и на несъответствия с данъчно задължено лице, което е локално лице за данъчни цели на повече от една пълномощия.

Текстовете дефинират и понятието хибридни несъответствия. Става въпрос за тези несъответствия при хибридни формирания и принадлежности, които могат да доведат до приспадане без включване, което значи понижение на данъчния финансов резултат в юрисдикцията на платеца, без да е налице нарастване на данъчния финансов резултат в юрисдикцията на получателя, или двойно приспадане, което значи понижение на данъчния финансов резултат в юрисдикцията на платеца и по едно и също време с това понижение на данъчния финансов резултат в юрисдикцията на вложителя.

В законопроекта е направено предложение за понижаване на административната тежест и улеснение при прилагане на данъчните облекчения за лица с понижена продуктивност, за деца с увреждания и за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране.

В преходните и заключителни разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане се вършат промени в Закона за локалните налози и такси. Текстовете плануват при безплатно придобиване на имущества, разнообразни от недвижими парцели, лимитирани вещни права върху недвижими парцели и моторни транспортни средства, да се подава данъчна декларация за облагане с налог. В тези случаи в общината ще има информация за добитото имущество, като органите по приходите ще могат да дефинират налога и да упражняват надзор.

Предвижда се при съществуване на учредения за прилагане на данъчно облекчение притежателите на рейсове, извършващи публичен транспорт на пасажери по постоянни автобусни линии в градовете и в слабонаселените планински и гранични региони, които се субсидират от общините, да уведомяват общината, като подават данъчна декларация в двумесечен период от настъпване на събитията.

С плана се променя и Закона за Данък добавена стойност. Текстовете уреждат случаите, в които физически лица и едноличните търговци, би трябвало да се таксуват с патентен налог.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР