Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Законът за съдебната власт мина на първо четене


Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт.

За по-голяма експедитивност и кадрова обезпеченост при взимане на решенията, които дадена гилдия или Пленума на Висш съдебен съвет взима, се предлага основаване на едноинстанционност на производствата, като се изключи дисциплинарните такива. Въвеждат се и промени, свързани със статута на Инспектората към Висш съдебен съвет. Предлага се при освобождение на основния контрольор или на контрольор, Народното събрание да назначава ново лице на съответния пост.

С друга част от промените се цели законодателно споразумяване на практиката в съдилищата - организацията на работа на съда да бъде уеднаквена с оглед актовете, които се издават от административния началник на съответния съд.

По отношение на дисциплинарните производства се вкарва пълномощието съответната гилдия на Висш съдебен съвет при решение за налагане на по-леко дисциплинарно наказване от препоръчаното, да може сама да наложи и наказването „ забележка “.

С въведеното изменение се форсира процедурата за довеждане докрай на дисциплинарното произвеждане пред кадровия орган и се препятства опцията за приключване на периодите. Предлага се и правилниците по член 342 алинея 1 от Закон за съдебната власт да съдържат и разпореждания за условия и ред за намаление на ранга на правосъдни чиновници, за които са налице данни за трайно утежняване на качеството на работата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР