Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергията

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергията
Коментари Харесай

Парламентът прие промени за ускорено внедряване на ВЕИ

Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за силата от възобновими източници със 142 гласа „ за “, 46 „ срещу “ и петима „ въздържал се “. Срокът за оферти сред първо и второ четене ще бъде 28 дни, взеха решение още депутатите.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов пристигна в пленарната зала, откакто по гледище на „ Българска социалистическа партия за България “ Народното събрание одобри министър или заместник-министър на енергетиката да се яви в Народното събрание (НС) за дебата по законопроекта, чийто вносител е Министерският съвет.  

Министър Христов изясни, че задачата на промените е ускорение на внедряването на възобновими енергийни източници (ВЕИ). Целта е да се опрости издаването на разрешителни, да се насърчи построяването на ВЕИ, да стане процесът по-бърз, по-лесен и по-икономически преференциален, тъй че този бранш в България да се развие и да реализираме националните и общоевропейски цели, означи той.

По думите му, този закон е значим за страната в доста аспекти - за по-оптимален енергиен микс и за усвояването на средства по Плана за възобновяване и резистентност. Вместо политически мнения и безсмислени диспути, би трябвало да се върви по общоприетия развой за приемане и доработване на закона, като Народно събрание има правото да направи всевъзможни промени сред първо и второ четене, означи енергийният министър.  

Георги Свиленски („ Българска социалистическа партия за България “) разяснява, че министър Христов е трябвало да стартира с опрощение към националните представители, които се опитал да заблуди, че е в командировка. Тук би трябвало да внасяте качествени закони, уточни той. Сега ще би трябвало да се поправя, ще удължаваме периоди, ще вършим Вашата работа, обърна се Свиленски към енергийния министър. " Върнете най-малко заплатата, която сте получавали за тези 10 месеца, тъй като в последна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я правят народните представители ", прикани той.

" Законодателният орган в страната е Народното събрание , тъй че извънредно време е да започнете и вие да работите ", отговори му Росен Христов. Той означи, че за повече от месец работа няма постоянно държавно управление и признати закони. " Така че, в случай че някой би трябвало да си връща заплатите, сигурно не е министърът ", добави Христов. Енергийният министър уточни, че са извървели целия развой по създаването на закона, в това число и публично разискване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР