Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление
Коментари Харесай

НС прие промени в закона за управление на средствата от европейските фондове на първо четене

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове, импортирани от депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 година в... към профила, Менда Стоянова и Диана Йорданова. Гласуваха 171 депутати, от които 110 бяха "за ", 6 - "против ", а 55 се въздържаха.

Характерът на промените е правно-технически и цели прецизиране на текстове и процедури, съобщи в пленарна зала Ивелина Василева. В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че практиката по използване на закона е посочила, че има потребност от промени за премахване на риска от разнопосочен метод в обособени процеси при ръководството на средства от европейските фондове. С измененията се вкарва уеднаквен метод, при който разпоредбите, по които се ръководят средствата от еврофондовете да бъдат използвани и към втория съставен елемент от обществения принос - националното съфинансиране.

Прецизирани са текстове, свързани с финансовото ръководство и надзор, като се подсигурява постигането на по-добра финансова дисциплинираност и оптималната отбрана на обществения принос посредством регламентиране на изплащането на безвъзмездната финансова помощ, надлежно в случаите, при които е налице подозрение за неправда и в случаите, при които се прави финансова промяна при към този момент открита неправда.

С измененията се дава опция на ръководещите органи сами да дефинират периода, в който бенефициентите би трябвало да показват съответните доказателства при даването на безвъзмездната финансова помощ. В сегашната редакция на закона този период е закрепен на 10 дни. В тази връзка предлагането охранява и интереса на бенефициента. Според вносителите практиката на ръководещите органи е посочила, че постоянно са налице справедливи аргументи, заради които бенефициентът не е в положение да обезпечи нужните документи в 10-дневен период. Това събитие може да бъде причина за отвод на безвъзмездната финансова помощ на това официално съображение.

Друга смяна е обвързвана с установяване на обособен размер на правосъдна такса при оборване на решението за преустановяване на производството по даване на безплатна финансова помощ на стадий административно сходство и допустимост.

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще се въздържат при гласуването на измененията, защото имало противоречиви текстове и разминавания. От левицата възразиха против замяната на 10-дневния период с "разумен ". Тодор Байчев съобщи, че "разумен период " е субективно разбиране. Няма съревнование, при което разпоредбите да не са известни авансово, разяснява той.

Има богата процедура в българското и европейско законодателство във връзка с използването на "разумен период ", който е според от събитията, уточни Димитър Лазаров от ГЕРБ. Ивелина Василева от ГЕРБ добави, че смяната в определението за периода е в интерес на бенефициентите и не означавал произвол на ръководещия орган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР