Парламентът прие на първо четене промени в Закона за подземните

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за подземните
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с концесиите за добив на подземни богатства

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за подземните благосъстояния, импортирани от Министерския съвет.
Измененията са свързани с влизането в действие на новия Закон за концесиите през януари 2018 година От него са изключени концесиите за рандеман на подземни благосъстояния, което е довело до празнина в нормативната уредба във връзка с реализирания от министъра на енергетиката надзор по осъществяване на концесионните контракти, както и във връзка с изменението на настоящи концесионни контракти.
Със законопроекта се регламентират съответни периоди за разкриване на производството по даване на позволение за търсене и изследване или за изследване на подземни благосъстояния, надлежно за даване на концесии за рандеман на подземни благосъстояния. Предвидени са съответни разпореждания по отношение на доказване съществуването на управнически и финансови благоприятни условия на претендентите за даване на такива позволения. Включени са разпореждания, регламентиращи опцията за изменение на настоящи концесионни контракти за рандеман на подземни благосъстояния, както и разпореждания, уреждащи последствията от преустановяване на концесионни контракти за рандеман на подземни благосъстояния, в това число условия и ред за предаване и приемане на обекти на концесия при преустановяване на концесионните контракти.
Изчерпателно са уредени основанията, при които претендент за даване на позволение или на концесия не се позволява до съответното произвеждане. С цел обезпечаване на дейно ръководство на подземните благосъстояния и недопускане на съзнателно блокиране на обособени залежи на подземни благосъстояния се регламентира опцията за преустановяване на концесионен контракт за рандеман на подземни благосъстояния в случаите, при които концесионерът в продължение на 3 години от влизането в действие на контракта не е почнал рандеман на подземни благосъстояния по аргументи, за които той дава отговор.
Предвид спецификата на дейностите, се планува опция срокът на разрешението за търсене и изследване на петрол и газ в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в Черно море да бъде продължен до две години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР