Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата,

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата,
Коментари Харесай

Парламентът прие промени, свързани със смесената система за такси за пътищата

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за пътищата, свързани с построяването и действието на смесената електронна система за събиране на таксите за прилагане на платената пътна мрежа в страната. От гласувалите 183 депутати 113 бяха "за ", един - "против " а 69 се въздържаха.

Смесената система планува заплащане на такси на база на изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 тона /тол система/ и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до или равна на 3,5 тона /електронна винетка/. Със законопроекта се планува основаването на експлицитна законова наредба на посочените разновидности за таксуване, използвани към другите категории пътни транспортни средства, показват вносителите Александър Ненков от ГЕРБ и група народни представители.

Предвижда се Агенция "Пътна инфраструктура " да подписва контракти с търговци, които желаят да правят активност по събиране/инкасиране на вземания за такси за прилагане на платената пътна мрежа. Условията, на които следва да дават отговор тези търговци, ще бъдат авансово оповестени и общовалидни за всички, които желаят да сключат контракт. За осъществяване на функционалностите по ръководство и надзор на системата е планувано в организацията да се сътвори ново структурно звено - Национално тол ръководство.

Ненков изясни, че се планува електронната винетка да влезе в действие от 1 януари 2019 година, а тол системата за тежкотоварните коли - от август 2019 година Шофьорите няма да лепят към този момент винетни стикери. Власите ще ревизират по електронен път дали винетката е платена или не, посочи Ненков. По думите му винетките ще могат да се купуват и през мобилно приложение. Той посочи, че цената на винетките няма да се усилва. Ще бъде въведена и винетка "уикенд ".

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че по принцип са за въвеждане на тол системата, само че законопроекта не бил ясно написан, нямал и финансова оценка. Те желаеха да има резултат от системата и върху общинските пътища. От левицата възразиха и против отсъствието на министъра на районното развити и благоустройството Николай Нанков. Той изрази своята позиция за законопроекта през вчерашния ден, при представянето на отчетите по него, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР