Парламентът прие на първо четене промени в Закона за държавната

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за държавната
Коментари Харесай

Депутатите одобриха отчуждаването за национални обекти да става по-лесно

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за държавната благосъстоятелност, свързани с отчуждаването на аграрни парцели, когато те попадат в бъдещи обекти с национално значение.

Одобрени са общо два законопроекта - единият на депутати от ГЕРБ, а другият - взаимно на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Съвместният законопроект планува съдът да може в закрито съвещание да позволява авансово отчуждаване в седемдневен период от настояването на отчуждаващия орган, в случай че се постанова да се защитят изключително значими държавни и или публични ползи.

Предварителното осъществяване на акта се позволява при съществуването на влезнал в действие обстоен организационен проект и когато парцелът е предназначен за народен обект или обект с национално значение, плануват промените. С плана е планувано да отпаднат и протоколите, които следва да бъдат подписани от две длъжностни лица и един от съседите.

Изменението, препоръчано от ГЕРБ, е за случаите на наложително отчуждаване на аграрни парцели или горски територии благосъстоятелност на едно физическо или юридическо лице с обща повърхност над 50 дка за създаване на народен обект. Идеята е да не се ползва сегашният ограничаващ текст, съгласно който " не се позволява имотно обезщетяване, когато отчуждаваният парцел е с размери, по-малки от 3 дка за ниви, 2 дка за ливади, 1 дка за трайни насаждения и 1 дка за гора ". В претекстовете се споделя, че по този начин ще бъде по-добре предпазен ползата и правата на притежателите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР