Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално
Коментари Харесай

НС прие на първо четене отпускането на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, загинали в мисии

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които дават опция за разпределяне на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, починали в задачи зад граница. Промените са препоръчани от Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия, Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители.

От гласувалите 143 депутати 135 бяха "за ", а 8 се въздържаха. В претекстовете на вносителите се показва, че все още засегнатите от измененията са родителите на 23-ма военнослужещи, починали при осъществяване на службата си в задачи отвън страната - 13 са починали в Ирак, а 10 в Камбоджа.

В Кодекса за обществено обезпечаване се планува приемането на наследствена пенсия от родител, чието дете е умряло по време на наборна работа, само че не признава същото право на родител на умрял по време на задгранична интервенция или задача. Вносителите считат, че такава пенсия би трябвало да получават и втората група родители. Според предварителната оценка на влияние на законопроекта ще са нужни 55 589 лева годишно, при изискване, че всички 23-ма починали в задача военнослужещи са офицери и имат живи родители.

В мнение от Министерството на труда и обществената политика се показва, че текстовете би трябвало да се преработят. В рамките на дебатите Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че с измененията ще се сътвори нова неправда, както и ще докара до претенции за нови изключения. "Какво споделяме на родителите на починали миньори да вземем за пример? ", попита той. Адемов уточни, че схваща прочувствените претекстове на законопроекта, само че в него липсват социално-осигурителните причини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР