Парламентът прие на първо четене проект на Закон за маслодайната

...
Парламентът прие на първо четене проект на Закон за маслодайната
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законопроект за маслодайната роза

Парламентът одобри на първо четене план на Закон за маслодайната роза с 88 гласа "за ", 8 "против " и 2 гласа "въздържал се ". Целта е да се сътвори единна национална наредба за произвеждане и преправка на маслодайна роза, която да подсигурява качеството на българското розово масло.
Приемането на закона се постанова заради настъпилите през последните години процеси на всеобщо основаване на насаждения от маслодайна роза с неразбираем и хетерогенен сортов състав, различнистопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят.
Със законопроекта се регламентира, че земеделските стопани ще отглеждат насаждения единствено от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията сред производители и преработватели, посредством сключването на контракти за изкупуване на цвят от маслодайна роза.
Предвидено е в Министерството на земеделието, храните и горите да бъде основан обществен електронен указател на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за произвеждане на артикули от маслодайна роза. За първична регистрация ще се изисква инспекция на място на декларираните площи и обекти.
Разписани са условията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на артикул със предпазено географско напътствие "Българско розово масло ". Предвидено е и основаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието, храните и горите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР