Парламентът прие на първо четене поправка в Закона за военното

...
Парламентът прие на първо четене поправка в Закона за военното
Коментари Харесай

С експресна законодателна промяна уреждат цивилен шеф на военното разузнаване

Парламентът одобри на първо четене корекция в Закона за военното разузнаване, с която шефът на работа " Военна информация " да може да бъде цивилно лице. На смяната остро възразиха от опозицията и укориха ръководещите, че я подхващат за съответно лице. " Тази смяна бих я нарекъл „ поправката Златанов “, тъй като поради един зам.-директор - Янко Златанов, който идва апропо от друга работа, вие вършиме корекция " , укори болшинството Николай Цонков от Българска социалистическа партия. " Вие ръководещите подхождате безпринципно, не държавнически като оферирате безпринципна корекция за един човек ", добави той.
Категорично срещу поправката се разгласи и Филип Попов от Българска социалистическа партия. Той напомни, че през 2015 година същите сътрудници от ГЕРБ като ръководещи, одобряват този закон с тъкмо противоположните доводи - че началник на послужвам " Военна информация " би трябвало да е боен. Сега, няколко години по-късно какво се случва – прокуратурата влезе в послужвам „ Военна информация “, преди 4 дни, на 16-ти юли се входира този проектозакон и през днешния ден на 19 юли го гледаме в пленарна зала. Предложението е в прорез с тогавашните доводи на ръководещото болшинство и разумният извод е, че още веднъж се прави закон за избран човек – че началник на работа " Военна информация " може да е и цивилно лице, т.е. идващият й началник ще е цивилно лице ", съобщи Попов. По думите му Народното събрание за следващ път прави умишлен закон за преднамерено лице.
" Никъде в закона не е казано, че шефът може да бъде единствено граждански ", отвърна Димитър Лазаров от ГЕРБ и изрично съобщи: " Ние не променяме реда за назначения в тази работа, редът си остава същия – по предложение на Министерския съвет, с Указ на президента по цялата съгласувателна процедура ". Той означи, че текстът не е бил внасян от ГЕРБ и че персонално той дал своя вот срещу това шефът на службата да бъде единствено боен с висше военно звание. " Защото от тези 4 години какво се промени - оказа се, че това един дискриминационен текст ", посочи Лазаров.
Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия означи, че в актуалната страна има два типа подчиненост - военна и гражданска и от това, че съществува два типа подчиненост не значи, че гражданските лица, които не са във военната подчиненост са дискриминирани.
Позоваването на дискриминирането Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия дефинира като " опит за повърхностна операция " и изрично отбрани тезата, че в службата би трябвало да се управлява от военно лице. Той означи, че цивилен лица постоянно е имало във военните стурктури, само че постоянно са имали спомагателна функционалност. " Превръщането на гражданското начало във водещо начало във военните институции трансформира целия смисъл и логиката на функиониране на военните институции. Ръководителят на военното разузнаване е зависещ по закон на Министъра на защитата и по Конституция - на президента. На всичко от горната страна той е зависещ по смисъла на Закона за военните чинове и звания, т.е. това което се предлага нарушава съществени правила на построяването на армията, на службите за сигурност. Това не е една дискриминационна мярка, не става въпрос за малцинствата, става въпрос за българското разузнаване. Той възрази, че поправката се гледа в отсъствието на министъра на защитата и че болшинството не се преценява с мнението по въпроса на висшия главнокомандващ. "
Той повдигна и въпроси за следствията срещу  управлението на работа " Военна информация ", недоумявайки каква страна сме, че цивилна работа като ДАНС се занимава с военното управление и го проверява... и настоя да се отсрочи законодателната смяна, което беше отхвърлено.
В последна сметка с 117 гласа " за ", 34 " срещу " и нито един " въздържал се " Народното събрание одобри поправката в закона. Веднага по-късно вносителите Милен Михов и група депутати предложиха да бъде скъсен срокът за оферти до второто четене на законопроекта, което бе признато.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР