Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за опазване

...
Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за опазване
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за опазване на околната среда

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за запазване на околната среда /ЗООС/, с които се понижава административната тежест за жителите и бизнеса.

Измененията бяха утвърдени със 100 гласа "за ", 1 "против " и 27 въздържали се. С измененията се урежда опцията за обединена процедура при капиталово предложение, подлежащо на наложителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), сложно позволение и/или отчет за сигурност при дружество с висок рисков капацитет. Всяка от процедурите е от порядъка на 6 месеца, а с разискванията и съгласуванията времето за трите процедури може да надвиши 2 години, до момента в който при обединената срокът ща се понижи доста, единствено с едно публично разискване и единствено една опция за обжалване, като способният орган е министърът на околната среда и водите. Обединената процедура е опционална и се организира по искане на възложителя. Чрез законопроекта са планувани промени и в няколко други закона - Закона за биологичното многообразие, Закона за ръководство на отпадъците, Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за водите.

С измененията в Закона за водите се предлага нов метод за запазване на водите за питейно-битово водоснабдяване, основан на риска от замърсяване и нуждата от филтриране. Въвеждат се 3 равнища на отбрана: 1-ва зона - предпазен пояс, опазващ физически оборудванията и директното въвеждане на замърсители, 2-ра охранителна зона, която на база оценка на риска ще се дефинира и преразглежда на всеки 6 години в сходство с ПУРБ, и 3-та, за отбрана на цялото водно тяло, употребено за черпене на вода за консумация от хора с дебит приблизително над 10 м3 дневно или обслужващо повече от петдесет индивида.

Редица организации (БСК, КРИБ, Асоциация на производителите на безалкохолни питиета в България, Камара на инженерите в капиталовото планиране и др.) показват съществени опасения по отношение на препоръчаните промени в Закона за водите, които не са били подложени на публично разискване. Те възразяват, че огромна част от текстовете са неразбираеми и не подсигуряват запазване на качеството на питейните води, както и че липсва процедура за това по какъв начин ще се дефинират зоните за отбрана и се препраща към разпоредба.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР