Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за обществените

...
Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за обществените
Коментари Харесай

Подизпълнителите на обществени поръчки излизат на светло

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за публичните поръчки, свързани с поетапното въвеждане и използване на електронната платформа за възлагане на публични поръчки.

С въвеждането на електронната платформа в Регистъра за публични поръчки /РОП/ се планува издание и на документите, разясненията, протоколите и отчетите от работата на комисиите за осъществяване на процедурите и журито - при състезанията за планове, договорите, рамковите съглашения и анексите към тях, както и договорите за подизпълнение.

Електронната платформа коства съвсем 5 млн. лева, обезпечени по оперативната стратегия "Добро ръководство ". Тя се създава и внедрява от консорциума "ЕОП България " ДЗЗД, в който вземат участие "Информационно обслужване " АД, "Сирма Солюшънс " АД, "Негометрикс България " ЕООД, "Скейл Фокус " АД и "Адвокатско сдружение Събев и съдружници ". Данните от осведомителната системата за ръководство на средствата от Европейски Съюз демонстрират, че договорът с тях е бил подписан на 15 юни 2017 година и завършва на 31 декември 2020 година.

Платформата ще обгръща целия развой на възлагане на поръчките и ще е наложителна за държавните и общинските структури, както и за някои огромни държавни и частни компании. Изключение ще се прави единствено за централните органи, които ще могат да употребяват свои платформи за покупки, само че те също ще би трябвало да са свързани с централната.

С признатия в четвъртък законопроект се вършат промени, свързани с метода за пресмятане на прогнозната стойност. "Тя е подбудена от открити в практиката усложнения на възложителите по отношение на обсега и приложимостта й по отношение на другите режими на възлагане, както и по повод момента на установяване на прогнозната стойност. В избрани случаи е обективно невероятно прогнозната стойност да се дефинира посредством пазарни изследвания или съвещания, поради което новата редакция на наредбата не планува обвързване, а регламентира опция, посредством която възложителят може да дефинира настоящата пазарна стойност на публичната поръчка ", се показва в проектонорматива.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР