Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса

...
Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Бюджетът на НЗОК е приет на първо четене - опозицията твърди, че е копи-пейст от ГЕРБ |

Парламентът одобри на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година, препоръчан от Министерския съвет.

Според опозицията бюджетът е " копи-пейст " от ГЕРБ, а съгласно ръководещата коалиция е уравновесен път към възможна здравна промяна през юни.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " гласоподаваха срещу, а партиите от ръководещата коалиция поддържаха законопроекта. От 219 народни представители, 129 гласоподаваха " за ", 91 бяха " срещу ", никой не гласоподава " въздържал се ".

Какво е заложено в бюджета на НЗОК? 

В проектобюджета за НЗОК общата сума на доходи и прехвърляния е 6,051 милиарда лв., което е с 604,4 млн. лв. повече от 2021 година В проектопредложението се предлага здравноосигурителните доходи да бъдат в размер на 5, 802 милиарда лв. - с 697,1 милиона лв. повече от 2021 година

Общите разноски в бюджета за НЗОК са какъв брой приходите - 6,051 милиарда лв., с 604,4 млн. лв. повече от сумата за предходната година.  

Разходите, планувани за извънболнична здравна помощ, са 363,7 милиона лв. - с 95 милиона лв. повече от съответните средства в миналогодишния бюджет. За профилирана извънболнична здравна помощ - 380,2 милиона лв., или с 95 милиона лв. повече от 2021 г. 

За дентална помощ се планува да бъдат заделени 239,7 милиона лв., което е с 24,3 милиона лв. повече от 2021 година За медико-диагностична активност - 207,3 милиона лв., или с 90 милиона лв. повече от миналата година. 

Критиките на опозицията: Копи-пейст на предходните бюджети на ГЕРБ

Хасан Адемов съобщи, че препоръчаният бюджет е " копи-пейст " на миналогодишните бюджети на ГЕРБ. " За пръв път в най-новата история на българския парламент държавното управление предлага бюджет без стратегия за ръководство. Тези политики за смяна няма по какъв начин да ги разчетем в този бюджет ", сподели Адемов. 

Той разгласи, че от Движение за права и свободи няма да поддържат плана и че от придвижването са го кръстили " бюджет на застоя ". 

Съпартиецът му Джевдет Чакъров смята, че е недопустимо желанието на държавното управление да внесе нов план за бюджет на НЗОК през юни. " Не може 6 месеца да се работи по едни правила, след това по други. Това е казус за България ", съобщи той.

Чакъров обърна внимание, че средствата за извънболнична помощ са незадоволителни - едвам 13,5% от бюджета на НЗОК, до момента в който в страните в Европейски Съюз тя съставлява към 30%.

От ГЕРБ също бяха недоволни от проектопредложението за бюджет на НЗОК и не го поддържаха. Д-р Лъчезар Иванов беше безапелационен, че това не е бюджет на промяната, както се прокламира.

" Не се основават никакви условия за промяна и възстановяване на опазването на здравето. Не се плануват механизми за задържане на медицински фрагменти. Твърди се, че парите за извънболнична помощ са увеличени – а остават едвам 13,5% ", сподели той. 

По думите му в бюджета не са заложени механизми и политики за понижаване на заплащането на пациентите.

" Накратко, това е бюджет на статуквото, против което всички вие ръководещи говорехте по какъв начин се борите ", сподели Лъчезар Иванов.

От " Възраждане " също не поддържаха оферти бюджет за НЗОК. По думите на Елена Гунчева планът е прекомерно оптимистичен във връзка с приходите и разочароващ във връзка с разноските.

„ Нужни са повече средства за дентална помощ. Много българи са тотално обеззъбени – доста не могат да си разрешат да си закупят и протези. Предлагам и да се дадат пари на лекарите по дентална медицина на първа линия ", съобщи тя. 

Бившият здравен министър Костадин Ангелов (ГЕРБ) съобщи, че за пръв път здравният министър отсъства от Народното събрание, когато се гласоподава този централен за бранша закон. 

" Нека кажем, че в този закон се дават повече средства за здраве - близо 600 милиона лв.. По-голямото количество обаче не подсигурява повече грижи за хората. Да, структурата на бюджета е " копи-пейст ", добре сте го преписали ", сподели той.

Ангелов добави, че проектът за опазването на здравето, разгласен от премиера Кирил Петков, бил да се наблюдават интензивните отделения и броя на заетите кревати в страната, тъй че да не оставят хора отвън лечебните заведения.

" На този декор през днешния ден е излязла информация за  Toва е артикул на вашия експертен капацитет в областта на опазването на здравето ", обърна се към управляващите бившият здравен министър. 

На собствен ред той назова проектобюджета на НЗОК за 2022 година " бюджет на измамата ". 

Управляващата коалиция:  Балансиран път към здравна промяна

Настимир Ананиев ( " Продължаваме промяната " ) се обърна непосредствено към някогашния здравен министър Костадин Ангелов:

" Най ми харесва като говорите за надзор, а питате по какъв начин. Бивш министър да не знае по какъв начин се ползва надзор... Сега ще видите по какъв начин се ползва надзор, щом не знаете ", сподели той.

Георги Михайлов (БСП) съобщи, че опозицията желае невъзможното - в границите на 25 дни държавното управление да направи един приказен бюджет и да реформира опазването на здравето. Според него този бюджет трансформира салдото на съотношенията, само че не трагично - тъй като другояче ще рухне салдото на системата.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН) разгласи, че парламентарната група на " ИТН " ще поддържа плана за бюджета на НЗОК за 2022 година Според Каримански е нужна всеобхватна промяна поради демографските и стопански провокации. " Имаме безспорен отрицателен приръст ", означи Каримански.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев (ПП) съобщи, че бюджетът отразява опциите, пред които здравната каса е изправена сега. Той съобщи, че ръководещата коалиция има подготвеност за  " възможни промени ", които да бъдат подкрепени през юни. 

Д-р Александър Симидчиев съобщи, че от „ Демократична България “ смятат за своя важна политическа задача прекъсването на кражбите на парите за здраве. По думите му НЗОК към момента не работи като самостоятелна обществена институция. 

Бюджетът на НЗОК следва да бъде прегледан на второ четене в отрасловите парламентарни комисии, с цел да бъде дефинитивно гласуван в пленарната зала. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР