Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса

...
Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Парламентът прие малките бюджети на първо четене

Парламентът одобри на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година. Финансовата рамка бе одобрена със 120 гласа "за " против 88 "против ".

Предвидени са 4,74 милиарда лева доходи и прехвърляния. Здравноосигурителните доходи са в размер на 4,64 милиарда лева, от които 3,10 милиарда лева са доходи от здравноосигурителни вноски и 1,53 милиарда лева са прехвърляния за здравно обезпечаване.

Разчетените средства за здравноосигурителни вноски се усилват с 264,8 млн. лева в съпоставяне със същите през 2019 година. Трансферите за здравно обезпечаване за 2019 година са разчетени с растеж от 139 млн. лева по отношение на 2019 година, който се дължи на смяна в размера на пенсиите, от нарастване на минималната работна заплата и растежа от 5 на 100 от осигурителния приход, върху който страната внася здравни вноски за безработните, децата, обществено слабите

Разходите са в размер на 4,74 милиарда лева, а нарастването по отношение на 2019 година е 394,2 млн. лв.. За медицински действия са планувани 2,85 милиарда лв., за дентални действия – 179,80 млн. лева, а за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели – 1,24 милиарда лв..

Бюджетът планува също по този начин опазване на здравноосигурителната вноска в размер на 8 %. С проектобюджета се реализира гарантиране на пакета здравноосигурителни действия в обсега на наложителното здравно обезпечаване, като през 2020 година за Националната здравноосигурителна каса са обезпечени 394,7 млн. лева спомагателни средства за разноски и прехвърляния.

От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не икономисаха рецензии към предложенията на здравното министерство. Според зам.-председателя на Народното събрание и народен представител от Движение за права и свободи Нигяр Джафер бюджетът на НЗОК за 2020 година е на купеното време и успокоение от ръководещите, на безхаберието и на отдалечаващата се промяна.

"Утвърждава се наклонността общинските лечебни заведения да бъдат без хоризонт и без да има вяра за подсилване на регионалните лечебни заведения. Утвърждава се и идната наклонност надлимитната активност да не бъде заплащана и сега касата да бъде сложена в обстановка да разсъждава по какъв начин да заплаща лихвите по правосъдните каузи, които лечебните заведения завоюваха. Утвърждава се още една наклонност и тя е устойчива. Повишаването на средствата, които са неизплатени, които изискуем на непознати лечебни заведения ", означи тя по време на дебатите в пленарна зала.

Българска социалистическа партия счита, че колкото и милиона да е повишен бюджета на НЗОК - не могат здравните експерти да бъдат съответно заплатени. Червените депутати разкритикуваха внезапното понижаване на средствата за координационните стратегии сред страните от Европейски Съюз, като разясниха, че става въпрос за опцията български жители да отиват за лекуване в чужбина.

При сходно съответствие Народното събрание одобри на първо четене и бюджета на Държавното-обществено обезпечаване за 2020 година Рамката бе подкрепена от 121 народни представители, а 87 бяха "против ".

Рамката планува от 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, в това число, се усилват с 6,7%, от същата дата минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се усилва от 219,43 лева на 234,13 лева

От 1 юли 2020 година обществената пенсия за напреднала възраст се усилва от 132,74 лева на 141,63 лева - с 6,7 на 100. Таванът на пенсиите остава 1200 лв..

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2020 година се планува да доближи 412.28 лв., като номиналното повишаване е 8 на 100 при предстоящ междинен размер за 2019 година.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обърна внимание, че страната ни се намира в парадоксална обстановка - държавното управление дефинира предел на беднотия от 363 лева и минимална пенсия от 234 лв.. Тя напомни, че Българска социалистическа партия години наред предлага преизчисляване на всички пенсии. И заяви, че за поредна година социалистите ще създадат това предложение сред двете четения.

От ГЕРБ оповестиха, че няма да се съгласят с предложенията на Българска социалистическа партия за преизчисляване на пенсиите, тъй като са в областта на популизма.

"Дебатът за пенсиите постоянно е обвързван с доста страсти. Системата е натоварена с нови упования. Всички желаеме хората да получават по-високи приходи, изключително за нашите майки и татковци. Едно са желанията, друго са опциите на страната. Българската пенсионна система работи на правилото, обвързван с персоналния застрахователен принос на всяко едно лице, по тази причина има друг размер на пенсията. Няма по какъв начин всички пенсионери да получават идентичен размер на пенсиите. Размерът на пенсията на всяко едно лице е на база осигурителните вноски, които е плащало през годините ", съобщи депутатката Светлана Ангелова. Ангелова нападна Българска социалистическа партия, казвайки, че социалистите са царе на банкрутите и дефицитите
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР