Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на държавното

...
Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на държавното
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета за обществено осигуряване мина на първо четене

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета на държавното публично обезпечаване /ДОО/ за 2021 година Тя беше подкрепена със 148 гласа " за ". Един народен представител от ГЕРБ-СДС гласоподава " срещу ", а 48 " се въздържаха ". 

С препоръчаните от служебното държавно управление промени се подсигурява, че всички към 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат нарастване на прихода си приблизително с 64 лв.. Общо спомагателните разноски за 2021 година за пенсии възлизат на 353 млн. лв..

Предвижда се нарастване на тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на 100, считано от 1 октомври 2021 година, което е нарастване с 12,5 %.

Минималната пенсия се усилва от 300 на 340 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се покачва от 1440 лева на 1500 лева

Предвижда се нарастване на пенсията за напреднала възраст от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври. Това ще докара до растеж от 14,3 на 100 на всички пенсии, несвързани с трудова активност, както и на съответните добавки, изчислявани от размера на обществената пенсия за напреднала възраст. Предвидени са и средства за увеличение на вдовишките добавки.

В законопроекта са планувани и нужните средства от 104 млн. лв. за погашение на спомагателната сума към пенсиите за м. септември от 50 лв.. 

Служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев разяснява, че препоръчаният от служебния кабинет план е справедливият вид, а предложенията за увеличение на минималната пенсия до линията на беднотия ще внесат спомагателна неправда и неравноправие в пенсионната система.

По време на разискването на препоръчаната от служебното държавно управление актуализация на бюджета на ДОО, депутатът от " ИТН "  Мика Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лв.. 

От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи желаеха да остане добавката към пенсиите като ГЕРБ-СДС предложиха тя да се усили от 50 на 100 лв., а Движение за права и свободи - да бъде по 120 лв. месечно до края на годината. 

" Надяваме се с рационалните и добре осмислени оферти по бюджета на ДОО сред първо и второ четене, българските пенсионери да получат поддръжката, от която имат потребност и поддръжката, която заслужават ", сподели Хасан Адемов от Движение за права и свободи. 

От Левицата желаеха да се усили тежестта на всяка година осигурителния стаж и по едно и също време с това пенсиите да бъдат преизчислени със междинния застрахователен приход за 2018 година

От " Демократична България " поддържаха препоръчаната актуализация на служебния кабинет с аргумента всички пенсионери да бъдат подкрепени в изискванията на рецесия.

Мая Манолова от " Изправи се.БГ! Ние идваме " пък настоя за растеж на минималната пенсия до линията на беднотия от 369 лв..  " Предложението на служебния кабинет ще коства по 133 милиона лв. месечно или общо 399 милиона лв. на държавния бюджет до края на тази година. Нашето предложение ще усили с по 21 милиона лв. месечният разход за пенсии ", уточни тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР