Парламентът прие искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов

...
Парламентът прие искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов
Коментари Харесай

Парламентът отстрани Жаблянов

Парламентът одобри настояването на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус ". Предложението бе признато с 110 гласа „ за " и 71 „ срещу ". Така Валери Жаблянов е предварително освободен от поста, тъй като над половината от народните представители в зала гласоподаваха „ за ". Само ПГ на Българска социалистическа партия гласоподава „ срещу ", а депутатите от Движение за права и свободи не участваха в гласуването.

Предложението на Българска социалистическа партия гласуването да отпадне от дневния ред беше отхвърлено с 92 гласа „ за ", 89 „ срещу " и 12 „ въздържал се ". Секретарят на ПГ на Българска социалистическа партия Филип Попов съобщи, че настояването за оставка опонира на правилника на Народното събрание и на Конституцията. Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски посочи: „ Крайно време е комунистическият цинизъм да слезе от трибуната на Народното събрание ". „ Усещате ли по какъв начин откакто Българска социалистическа партия напуснаха зала въздухът стана доста чист ", попита той. Лидерът на „ Воля " Веселин Марешки разяснява: „ Не желая да си показва какво щеше да ми се случи, в случай че аз бях направил това, което направи Валери Жаблянов. При оповестено едноминутно безмълвие за жертвите на терора, да излезеш и да крещиш от трибуната ". „ Категорични сме, че позицията „ за " оставката е точната и ще подкрепим това искане ", съобщи той.

ПГ на ГЕРБ внесе настояването си в деловодството през вчерашния ден с 81 подписа, при нужни 80 по устав. Искането за оставка с подписите си са подкрепили и депутати от ПГ на „ Обединени патриоти ". Като претекст за настояването на оставката от ГЕРБ акцентират изявленията на Валери Жаблянов против Договора за добросъседство с Македония; възпрепятстване на реда в пленарна зала на 1 февруари при отдаването на респект към паметта на жертвите на комунистическия режим; изказванието му в декларацията на Българска социалистическа партия срещу провеждането на „ Луковмарш ", че Народният съд е „ едно належащо и неизбежно военновременно правораздаване ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР