Парламентът прие единодушно със 110 гласа за Отчета за дейността

...
Парламентът прие единодушно със 110 гласа за Отчета за дейността
Коментари Харесай

Парламентът прие единодушно отчета за дейността на БТА за миналата година

Парламентът одобри единомислещо със 110 гласа " за " Отчета за активността на Българската телеграфна организация /БТА/, включващ и финансов доклад за 2018 година

В него се отбелязва, че през миналата година Българска телеграфна агенция навърши 120 години и е една от десетте най-стари организации в света. Посочва се, че през октомври в Скопие беше проведена Четиринадесетата международна среща на българските медии в чужбина под мотото " Медии и памет ", предава Българска телеграфна агенция.

Агенцията популяризира всекидневно близо 1000 информации и сред 2000 и 3000 фотоси от страната и света. В България Българска телеграфна агенция има 31 щатни репортери във всички огромни регионални центрове и членува във всички интернационалните асоциации на осведомителните организации в света, а на някои от тях е член-основател.

Повече от осемдесет % от информацията, която всички чуваме, четем и гледаме в медиите в България е с първоизточник Българска телеграфна агенция, се споделя в доклада. Журналистическото наличие на Агенцията се образува от лични кореспонденти и посредством абонамент за международните и национални осведомителни организации.

В доклада още веднъж са посочени двата най-сериозни за Българска телеграфна агенция казуса, които важат и за доста организации по света: нерегламентираното прилагане на информация на националната организация, което е в нарушаване на закона за авторското право и неизбежно се отразява на нейните финансови доходи, и правилното цитиране на източника на информация за клиенти с подписан партньорски контракт, което ощетява престижа и мащаба на Агенцията.

Във връзка с финансовото положение на Българска телеграфна агенция е регистрирано, че през 2018 година е образуван бюджет от 6 484 600 лева, от тях прехвърлянето от държавния бюджет е 4 852 600 лева и осъществени лични доходи от 1 632 000 лева За същия интервал са осъществени разноски в размер на 6 853 000 лева Собствените доходи на организацията понижават почти с 8 % по отношение на 2017 година

Славчо Атанасов / " Обединени патриоти " / означи, че има сериозен дисбаланс при разпределението на бюджетните средства за публични медии и прикани наесен бюджетът на Българска телеграфна агенция да бъде малко повишен, тъй като Агенцията го заслужава. Той уточни, че Българска телеграфна агенция има посланичество във всички регионални градове и откри представителства в Молдова и в Западните околности.

Иван Ченчев / " Българска социалистическа партия за България " / също се причисли към апела на Славчо Атанасов и означи, че няма нито една подправена вест в Българска телеграфна агенция. Според него фактът, че Агенцията се оправя с това финансиране, а има и лични доходи, приказва за положителния мениджмънт на Българска телеграфна агенция.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Диана Саватева /ГЕРБ/ уточни, че е впечатлена от един факт, който заслужава почитание - че за изтеклата година в Българска телеграфна агенция не е направено нито едно опровергаване на вест, която е произвела организацията. Когато всеки ден приказваме за подправени вести, би трябвало да отчетем заслуженото, разяснява тя. Саватева уточни, че тематиката за финансирането следва да се разисква през идващите месеци, когато ще се приказва за бюджета. Тя прикани да се отвори и тематиката за работата на публичните медии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР