Парламентът прие Доклада за дейността на Комисията за контрол над

...
Парламентът прие Доклада за дейността на Комисията за контрол над
Коментари Харесай

Депутатите приеха доклада за дейността на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите и използването на СРС-та

Парламентът одобри Доклада за активността на Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия през 2019 година "За " гласоподаваха 113 депутати и 2-ма се въздържаха. Докладът беше утвърден без диспути.

В него се показва, че спрямо миналата година настояванията за потребление и използване на специфични разследващи средства /СРС/ са намалели, разрешенията са се нараснали и отводите са по-малко.

По данни на Висшия правосъден съвет лицата, по отношение на които са дадени позволения за потребление и използване на СРС, са 3 510.

По данни на Върховната касационна прокуратура лицата, по отношение на които са направени претенции, са 1 333. По данни на ДАНС лицата, по отношение на които са направени претенции, са 197.

По данни на Министерство на вътрешните работи (които не са напълно съобразени със заложените критерии) от структурите са направени 3 203 претенции за потребление и използване на специфични разследващи средства, по които са дадени 2 872 позволения и 331 отхвърли.

В Народно събрание разискват два отчета за службите по сигурността

Лицата, по отношение на които са направени претенции са 2 246. Използвани са най-често специфични разследващи средства за действия като проведена незаконна група, наркотични субстанции, акцизни артикули, обири, рушвет и машинация.

По данни от мобилните оператори при тях са постъпили общо 54 329 правосъдни разпоредби за достъп до данни като от тях 24 712 са по 3акона за електронните известия /ЗЕС/ и 29 617 са по Hаказателно-процесуалния кодекс /НПК/ за съда и прокуратурата. В 348 случая мобилните оператори са отказали да дават информация за данни, с оглед неспазени процедури и условия на Западноевропейски съюз и Наказателно-процесуален кодекс. Сравняването на данните с миналата година демонстрира, че случаите на отвод са се нараснали с 97.

Увеличението в броя на отводите демонстрира, от една страна, че предприятията прецизно съблюдават законовите условия за даване на основаните или обработените в процеса на тяхната активност данни. От друга страна, че е належащо надграждащо образование на професионалните познания, нужни за точното използване на наредбите на Западноевропейски съюз и HПK на органите, на които предприятията са отказали да дават информация за данни, с оглед неспазени процедури и условия, показват от Комисията.

В Комисията са постъпили две тъжби от физически лица по отношение на непозволено потребление на СРС-та против тях. След осъществения парламентарен надзор не са установени по отношение на жалбоподателите непозволено прилагани специфични разследващи средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР