Парламентът прие декларация относно присъединяването на Република България към Шенгенското

...
Парламентът прие декларация относно присъединяването на Република България към Шенгенското
Коментари Харесай

НС прие декларация относно присъединяването на България към Шенген

Парламентът одобри декларация по отношение на присъединението на Република България към Шенгенското пространство.

В декларацията Народното събрание декларира цялостна поддръжка за напъните на българското държавно управление да реализира решение на Съвета на Европейския съюз за участие на България в Шенген до края на 2022 година Депутатите се обръщат към парламентите на страните членки да поддържат присъединението на България към Шенгенското пространство, с което ще утвърдят правилата на тъждество и недискриминация в Европейския съюз. Българският парламент приканва Съветът на Европейски Съюз да одобри решение за цялостно използване на наредбите на правото от Шенген във връзка с България, с което да подсигурява премахването на инспекциите по всички вътрешни граници на страната – сухопътни, въздушни и морски – от началото на 2023 година

В текста се показва още, че България е изпълнила критериите за присъединение към Шенген още през 2011 година и готовността ѝ е потвърждавана неведнъж от Съвета на Европейски Съюз, Европейската комисия и Европейския парламент. Обръща се внимание на заключенията на задачата специалисти на страните членки под съгласуваност на Европейска комисия тази година, която удостовери готовността на България да ползва сполучливо последните постижения на правото на Шенген. Подчертава се и смисъла на присъединението към Шенгенското пространство за българските жители, за бизнеса и за околната среда, с неотложен резултат върху облекчаването на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния и улеснени транспортни връзки за целия Европейски съюз.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за общественото подкрепяне, импортирани от Министерския съвет. Измененията плануват обществените помощи да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерски съвет. В момента обществените помощи се дефинират на база на обезпечен най-малък приход. Предлага се промените да влязат в действие от 1 юни 2023 година С обвързването на системата за обществено подкрепяне с линията на беднотия ще се изпълнят рекомендациите на Европейска комисия и изискванията за активиране на Плана за възобновяване и резистентност, свързани със схемите за най-малък приход. Също по този начин ще се основат нужните условия за усъвършенстване на системата за обществено подкрепяне – разширение на обсега на подпомаганите лица и фамилии и увеличение на размера на помощите, се показва в претекстовете към законопроекта.

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за фамилни помощи за деца. Основният претекст, с който се аргументират измененията, е нуждата от прецизиране на нормативната уредба, гарантираща правото на месечни фамилни помощи за деца с един или двама умряли родители. Промените са свързани с ясното и категорично регламентиране, че облекченият режим за разпределяне на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение и месечни помощи за развъждане на дете до една година е използван за децата и от двете вероятни групи, се показва в отчета на водещата комисия.

Народните представители одобриха на първо четене промени в Закона за висшето обучение, импортирани от Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. С промените се дава опция във висшите учебни заведения да се обособяват и основават научни институти, като независими юридически лица. Предвижда се и опция на учениците – лауреати и медалисти от интернационалните и национални надпревари и олимпиади, извършени по време на втория гимназиален стадий на образованието им, да бъдат одобрявани по право във висшите учебни заведения, отвън постоянното класиране.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР