Парламентът прие бюджета на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за 2019

...
Парламентът прие бюджета на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за 2019
Коментари Харесай

Парламентът прие бюджета на ЦИК за 2019 г.

Парламентът одобри бюджета на Централната изборна комисия /ЦИК/ за 2019 година Това стана с приемане на второ четене на текстове от закона за държавния бюджет за идната година.

За разноски в бюджета на ЦИК са планувани 4 993 000 лева, от които за личен състав 3 800 000 лева, за придобиване на дълготрайни активи и главен ремонт - 200 000 лева

От Българска социалистическа партия желаеха бюджетът на комисията да бъде повишен с 50 млн. лева, с цел да се обезпечи машинното гласоподаване. Това предложение беше отхвърлено. Изборният развой не е гарантиран, считат от левицата. Тези машини са записани в законодателството от 2014 година, всевъзможни причини, че не е допустимо, са несъответстващи, съобщи Крум Зарков. Да създадем по този начин, че честността на изборния развой да бъде обезпечена с задоволително средства, прикани той.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ изясни, че 50 млн. лева са планувани в централния бюджет и ще бъдат ориентирани за заплащане тогава, когато има условия за това.

Последвалият спор в пленарната зала се трансформира в спор "за " и "против " машинното гласоподаване. Засегнат беше и въпросът за изборната система.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че машинно гласоподаване би трябвало да има и машините би трябвало да са обезпечени.
Георги Свиленски от Българска социалистическа партия сподели, че даже на международното състезание по футбол са въвели машини и акцентира, че хората желаят народна власт. Той попита Цветан Цветанов от ГЕРБ дали е подготвен да изведе ГЕРБ на избори с машинно гласоподаване или може да прави избори единствено с бюлетини. Цветанов не отговори на този въпрос, а съобщи, че за цялата българска демократична общественост не е пропуснат казусът "Костинброд ". Не бяхте ли част от този сюжет, попита той Свиленски. Според Цветанов от Българска социалистическа партия употребяват подправени вести.
Според Тома Биков от ГЕРБ машинното гласоподаване би трябвало да се вкарва рационално. Данаил Кирилов от ГЕРБ пък съобщи, че съгласно разбор машинното гласоподаване не икономисва време. Пенчо Милков от Българска социалистическа партия застана на противоположното мнение, като съобщи, че машинното гласоподаване облекчава работата на администрацията и подсигурява верността на вота.

Има закон и той би трябвало да се съблюдава, обявиха от левицата. В пленарната зала дискутираме дали да се съблюдава законът или да не се съблюдава - това е разбирането на ГЕРБ за върховенството на закона, разяснява Филип Попов от Българска социалистическа партия. По думите му от ГЕРБ се тормозят от опосредстването на изборите от една машина, която не може да бъде корумпирана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР