Парламентът препотвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат

...
Парламентът препотвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат
Коментари Харесай

Търсят инвеститор за АЕЦ „Белене“


Парламентът препотвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси стратегически вложител за построяването на АЕЦ „ Белене “, съобщи организация БГНЕС.

Решението на депутатите планува планът да бъде осъществен с намирането на стратегически вложител, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Активите и пасивите ще бъдат отделени в настрана сдружение, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще би трябвало да провежда и управлява провеждането на договаряния с евентуални вложители. Действията за създаването на процедурата би трябвало да бъдат подхванати в период до 31 октомври т. година, а министър Петкова има и задължението от време на време да осведоми депутатите за хода на договарянията.

Същевременно депутатите отхвърлиха предлагането на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, което предвиждаше централата да се построи от страната със заем от Русия по модела на унгарска АЕЦ „ Пакш 2”.

Решението, за което упорстваха ръководещите, е да се притегли частен вложител с присъединяване на страната от най-малко 34%, съобразено с оценката на наличните сега активи, пасиви и площадката в Белене.

Българска социалистическа партия и ГЕРБ се съгласиха, че най-лошият вид е нищо да не се прави със закупеното съоръжение. Те обаче влязоха в спор дали през днешния ден би трябвало да се анулира и мораториумът за строителството на централата, с цел да се привлекат вложители. От „ Обединени патриоти “ и „ Воля “ също показаха поддръжка за построяването на централата. От Движение за права и свободи показаха, че няма по какъв начин да поддържат решение с неразбираем излаз.

„ Няма да има държавни гаранции и няма да има дълготрайни контракти, които ще са в ущърб на българската страна.

Нека всичко да бъде на пазарен принцип, тъй като комунизмът си отпътува.

Тези опити за корупционни схеми, които бяха признати в тези ръководства преди десетилетия “, съобщи водачът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова изрази удовлетворение от обстоятелството, че съществува консенсус по главния въпрос – намиране на решение и демонстриране на политическа воля за плана АЕЦ „ Белене “. „ Това е най-важното. Аз съм сюрпризирана, че тематиката, обвързвана с нуждата от анулация на решението на Народното събрание от 2012 година се трансформира в съществена и като че ли това е главната разлика сред двете решения “, счита енергийният министър и акцентира, че на процедура разлика в позициите няма.

Жельо Бойчев от левицата разяснява, че с първа точка от проекторешението на ръководещите се „ връзват ръцете “ на държавното управление и се прави невероятно планът да бъде осъществен.

„ С това решение се показва съмнение към вас, г-жо министър “,

сподели Бойчев. По думите му един вложител ще направи разбор на средата и ще види, че има решение на Народното събрание, в което се твърди, че площадката е сеизмична, и с което се стопира планът. „ Да не се анулира решението на Народното събрание от март 2012 година е двуличие “, разяснява Бойчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР