Парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към Българската народна

...
Парламентът прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към Българската народна
Коментари Харесай

НС прехвърли Фонда за преструктуриране на банки към БНБ

Парламентът трансферира Фонда за преструктуриране на банки към Българската национална банка с окончателните промени в Закона за възобновяване и преструктуриране на кредитни институции и капиталови медиатори. Това е мярка като част от проекта за присъединение на страната ни към ERM II и Банковия съюз.

Фондът за преструктуриране на банки ще се трансферира към Централната банка и в него ще се обособят два подфонда, гласоподаваха депутатите. С единия подфонд ще се финансира използването на инструментите и пълномощията за преструктуриране по закона. В другия - ще се събират вноски в сходство с европейския правилник и прехвърлянето им към Единния фонд за преструктурирането.

С признатите ремонти депутатите взеха решение функционалностите по учредяването на Мостова банка и сдружение за ръководство на активи да се трансферират от Фонда за гарантиране на влоговете в банките към органа за преструктуриране - Българска народна банка.

При осъществяване на дилемите и практикуване на пълномощията си националните органи за преструктуриране ще ползват европейския правилник до датата на определяне на тясно съдействие с Европейската централна банка. Така ще се регламентира ролята на Единния съвет по преструктуриране и националния орган за преструктуриране в национална рамка преди присъединението на България към Единния механизъм за преструктуриране, посредством който се избавят банки.

Споразумението за определяне на тясно съдействие с Европейската централна банка се чака най-рано през лятото на тази година. По правилник Единният фонд за преструктуриране е обвързван с втория дирек на Банковия съюз.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР