Парламентът повиши наказанията за разпространението на порнографски материали в интернет,

...
Парламентът повиши наказанията за разпространението на порнографски материали в интернет,
Коментари Харесай

Парламентът въвежда по-тежки наказания за детско порно в интернет, авторски права и хакерство |

Парламентът увеличи наказванията за разпространяването на нецензурен материали в интернет, нарушение на авторски права, хакерски закононарушения и други компютърни закононарушения с промени в Наказателния кодекс. Те бяха признати на първо четене и ще станат закон след още едно гласоподаване в комисии и едно в пленарна зала.

За склоняване на разположение до 14-годишна възраст, да взе участие или да следи действителни, виртуални или симулирани полови сношения сред лица от идентичен или друг пол или сластно проявление на човешки полови органи, содомия, мастурбация, полов садизъм или мазохизъм, се санкционира с отнемане от независимост до шест години. В в този момент настоящия закон е е записано до пет години.

До шест години затвор ще е наказването и за тези, които посредством приложимост на мощ или заплашване, или посредством потребление на състояние на взаимозависимост или контрол склонява малолетно лице да взе участие в фактически, виртуално или симулирано блудствено деяние, съвкупление, полово съприкосновение, в това число содомия, мастурбация, полов садизъм или мазохизъм, както и за сластно проявление на човешки полови органи.

Разпространението на нецензурен материал на разположение, ненавършило 16 години, ще се санкционира с отнемане от независимост до 6 години и санкция до 5 000 лв..

Използването на непознат обект на авторско право, без единодушие на носителя на съответното право, ще се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години и с санкция до 10 хиляди лв..

Който издава или употребява под свое име или под псевдоним непознато произведение на науката, литературата или изкуството или забележителна част от такова произведение, ще се санкционира с отнемане от независимост до три години или с санкция от 100 до триста лв., както и с публично неодобрение. Когато гореспоменатото действието е осъществено в интернет или са породени обилни нездравословни последствия, наказването е отнемане от независимост до шест години и санкция до 10 хиляди лв..

За непозволено реализиране на достъп до осведомителна система или елементи от нея, в немаловажни случаи наказването ще е отнемане от независимост до шест години и с санкция до три хиляди лв.. Ако действието е осъществено от две или повече лица, наказването е отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лв..

Неправомерното потребление на компютърни данни в осведомителна система или прекъсването на достъпа до такива данни, в немаловажни случаи се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до 10 хиляди лв.. Ако с действието са породени обилни вреди или са настъпили други тежки последствия, наказването е отнемане от независимост до седем години и санкция до двадесет хиляди лв..

Който вкара компютърен вирус в осведомителна или компютърна мрежа, се санкционира с отнемане от независимост до седем години и санкция до пет хиляди лв.. Ако от действието са настъпили обилни вреди или е осъществено наново, наказването е отнемане от независимост до девет години и санкция до двадесет хиляди лв..

Нашите рецензии към законопроекта са, че с поправките битката против тежките закононарушения няма да бъде усъвършенствана с нищо, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков по време на дебатите. Според него законът би трябвало да бъде модифициран радикално, в случай че желаеме да бъде ефикасен. “Увеличават се наказванията. Само че всички знаят, че компликацията при тях е в доказването и това няма да се промени с нищо, вдигайки наказванията “, изясни Зарков. Той съобщи, че в случай че измененията бъдат признати, че всички компютърни закононарушения ще се санкционират по-тежко от такива като насила и причиняване на гибел по несъобразителност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР