Парламентът подкрепи почти категорично поставените от правителството условия на Северна

Парламентът подкрепи почти категорично поставените от правителството условия на Северна ...

ГЕРБ обвини среди в БСП, че обслужват чужди интереси в Северна Македония.


Парламентът подкрепи почти категорично поставените от правителството условия на Северна Македония, въпреки че традиционно по темата се стигна до разправия.

Среди от БСП отчетоха провала на правителствената политика към Скопие и обявиха договора за добросъседство за неработещ. Управляващите от своя страна призоваха левицата "да обича повече България, отколкото другите родини".

В крайна сметка Народното събрание подкрепи със 129 гласа "за", четирима "против"/трима от БСП и един независим народен представител/ и един "въздържал се" позицията на правителството да подкрепи даването на дата за начало на преговорите с ЕС на Северна Македония и Албания, но да постави на Скопие конкретни условия в преговорния процес.

Основните български изисквания са свързани с изчистването на спорните исторически въпроси и прекратяването на езика на омразата към България.

Парламентът има изискване и към Албания да гарантира в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин.

Източник: mediapool.bg