Парламентът отстрани депутата от БСП Валери Жаблянов от заместник-председателския пост

...
Парламентът отстрани депутата от БСП Валери Жаблянов от заместник-председателския пост
Коментари Харесай

НС отстрани Жаблянов от заместник-председателския пост

Парламентът в профил депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов от заместник-председателския пост след яростни диспути. Искането беше импортирано от депутатите на ГЕРБ и на „ Обединени патриоти ".
В гласуването участваха 181 народни представители. Преложението поддържаха 110-има, срещу се оповестиха 71, а въздържали се нямаше. "За " гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти ", ВОЛЯ и един самостоятелен.
Сред претекстовете им са „ неприемливото изказване на Жаблянов, че Народният съд е бил належащо и неизбежно правораздаване " и опълчването му на ратификацията на контракта за добросъседство с Македония.
Преди дни от Българска социалистическа партия оповестиха, че стоят зад Жаблянов и няма да оферират нов заместник-председател на Народното събрание. По време на дебатите в пленарна зала в сряда водачът на левицата Корнелия Нинова даже се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на индивида в Страсбург, в случай че съпартийникът й бъде освободен от поста.
"С сходни претекстове даже Народният съд не е работил. Те са пример на политически произвол, фактологическо малоумие и политическа беззащитност ", разяснява самият Жаблянов. И добави: "Не става въпрос за заместник-председателското място, а за демокрацията. Демократичният консенсус се основава върху плурализма на мненията, който е в основата на демокрацията. Другото е маршировка с факли, което е външна изява на концепциите на нацизма и фашизма, за които София се трансформира в привлекателен център. Това нещо трябваше да го заклеймите, с цел да бъдете същински демократи, само че вие се страхувате да излезете против фашистите, тъй като имате гузна историческа съвест ".
Малко след старта на дебатите групата на Движение за права и свободи пък напусна залата. Преди това депутатът Йордан Цонев съобщи, че партията му счита, че няма правни причини за желаната оставка. Само в персонално качество Жаблянов бил изразил мнение против контракта за добросъседство с Македония.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР