Парламентът отпусна държавни парични награди на 8 творци. Някои от

...
Парламентът отпусна държавни парични награди на 8 творци. Някои от
Коментари Харесай

Парични награди вместо пенсия ще получават 8 творци, реши парламентът

Парламентът отпусна държавни парични награди на 8 създатели. Някои от най-прочутите имена от родната сцена ще получават пожизнено 700 лв. месечно. Наградите се присъждат за особени заслуги към българската страна и нацията, за изключителни достижения и повсеместен принос в региона на културата.
Според предлагането на държавното управление, импортирано на 3 февруари, 65 родни създатели ще получават държавни месечни парични награди в идващите три години. Предложението е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската страна и нация.
 Тео Ушев уточни за какво хиляди художници останаха без пенсии Тео Ушев уточни за какво хиляди художници останаха без пенсии
Теодор Ушев разяснява във " Facebook " новината за паричните награди, които държавното управление предлага за 65 създатели за идващите 3 години....
С него се предлага решение на над 20-годишния проблем с пенсиите на създатели, които не могат да потвърдят стажа си поради изчезнали документи от архива на Концертна дирекция. Срокът е три години, тъй като толкоз е позволен в закона. Предвидената сума е малко над 1 милион лв..
Награди ще получат: Антон Николов Дончев – публицист, редактор и сценарист; Атанас Стефанов Куртев – пианист, клавирен възпитател и музиколог; Владимир Марков Гаджев – публицист, музикален критик, журналист и писател; Георги Тодоров Чапкънов – ваятел, съавтор на герба на Република България и създател на „ Статуята на София “ в столицата; Ицхак Самуел Финци – актьор; Кольо Георгиев Колев – публицист и драматург; Ласка Георгиева Минчева – режисьор; Цветана Георгиева Манева – актриса.
Творците са препоръчани от Министерския съвет и утвърдени от депутатите. Предстои да бъде гласувано и решението за парични награди на останалите препоръчани културни дейци.
Критично мнение по тематиката изрече аниматорът Теодор Ушев. Вижте.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР