Парламентът отмени на членове на съдебния съвет от магистратската квота

...
Парламентът отмени на членове на съдебния съвет от магистратската квота
Коментари Харесай

Парламентът "отмени" избора на членове на съдебния съвет от магистратската квота

Парламентът " анулира " на членове на правосъдния съвет от магистратската квота и одобри, че до три месеца би трябвало да стартира нова процедура за избор на представителите на съдиите, прокурорите и следователите, само че и Народното събрание да стартира асортимент на своите 11 представители в кадровия орган на правосъдната власт.

Това следва от в Закона за правосъдната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс, които бяха гласувани дефинитивно в петък от депутатите. С тях се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор.

Измененията се трансфораха в акцент в работата на депутати, още повече и предвид на обстановката в държавното обвиняване и висящата, към този момент, една процедура за премахване на основния прокурор. Но в целия пакет от промени, направени от екипа на Министерството на правораздаването и признати от служебния кабинет, има и няколко други значими момента.

Висящи промени

Промените би би трябвало влязат в действие на следващия ден, вторник 30 май, когато се чака те да бъдат оповестени в Държавен вестник.

Реалното им въвеждане, или най-малко на част от текстовете, обаче може и да се забави, тъй като основният прокурор Иван Гешев се закани да сезира Конституционния съд. Ако съдът допусне разглеждането на настояването му, това може да спре висящите процедури за неговото премахване до окончателното изговаряне на Конституционен съд. Ако Конституционния съд допусне настояването на Гешев, то Висш съдебен съвет може да се позове на член от Административнопроцесуалния кодекс (АПК)
Според член 54, ал.1. т.4: " Административният орган стопира производството, когато Конституционният съд е позволил разглеждането всъщност на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на използван закон ". Алинея втора на Административнопроцесуален кодекс планува, административният орган да не стопира производството в случаите по алинея 1, т. 1, 2 и 4, в случай че с него може да сътвори заплаха за живота или здравето на жителите или да заплаши значими държавни или публични ползи.

Възможно е Висш съдебен съвет да се позове и на тази алинея, макар че и до момента в съвета има отпор против отваряне на фронт против Гешев. Но и Гешев, а и неговият заместител и конкурент - Борислав Сарафов настояват, че се опасяват за живота си.

Процедура за нов правосъден съвет до три месеца

С приемането на измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, депутатите одобриха до три месеца след влизането в действие на промените, да се организира нов избор за членовете на прокурорската и съдийската гилдия от магистратската квота, както и откриването на процедура за избор на членове от парламентарната квота.

" В период до три месеца от влизането в действие на този закон Народното събрание и органите на правосъдната власт стартират процедура за нов избор на членове на Висшия правосъден съвет ", гласи дефинитивно гласуваният текст.

По този метод Народното събрание " анулира " извършения предходната година в период избор на членове, определени от съдиите, прокурорите и следователите и даде период на сегашния парламент, да организира най-сетне избор. Парламентът би трябвало да излъчи 11 представители - петима в прокурорската и шестима съдийската гилдия. Необходимото болшинство е от най-малко ⅔, което до момента беше извънредно мъчно с оглед фрагментирания състав на последните няколко Народното събрание.

Изборът на членове за съдийската и прокурорската гилдия от самите магистрати, извършен напролет на 2022 година беше нападнат в съда. Основното терзание беше против системата за гласоподаване за която имаше съществени опасения, че е податлива на операции. Върховният касационен съд в разбъркан състав от петима съдии постанови, че изборът е бил легален.

В решението беше записано, че изборната процедурата е извършена при съблюдаване на правила, признати от Пленума на правосъдния съвет. В хода на производството по оборване на решението на Избирателната комисия, с което са оповестени получените от претендентите изборни резултати и са избрани определените претенденти за изборни членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите, не са открити нарушавания, които да дават съображение за отменяне на резултата, беше записано още в решението.

С промените в Закона за правосъдната власт обаче ще се наложи още един избор. Той се организира директно, като магистратите излъчват свои представители.

Висшият правосъден съвет (ВСС) се състои от 25 членове. Трима от тях влизат в състава по право - ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор, 11 се избират от самите съдии, прокурори и следователи и образуват така наречен професионална квота, а останалите 11 - от Народното събрание (т.нар. парламентарна квота). Съветът е разграничен на две колегии - за съдиите и прокурорите, които вземат решенията настрана надлежно за съдилищата и прокуратурата, а пленумът се събира, с цел да разисква по-голямата част от общи въпроси от голяма важност за цялата правосъдна система - имущество, бюджет и финанси и други

Обжалване на отводите за формиране на досъдебно произвеждане

С измененията беше гласувана и опцията да се апелират пред съд доказаните от горестоящия прокурор отводи за формиране на досъдебно произвеждане. Това ще е допустимо при тежките закононарушения, както и за категорично изброените в Наказателно-процесуален кодекс закононарушения, измежду които:

- убийство;
- гибел по непредпазливост;
- причиняване на телесна повреда;
- закононарушения срещу правата на гражданите;

След постъпването на материалите по преписката, съдът ще преглежда делото еднолично в закрито съвещание не по-късно от един месец. Производството ще е едноинстанционно То е дефинитивно. Ако анулира отхвърли, съдът ще връща преписката на прокурора със наложителни инструкции за използването на закона.

В закона обаче отпадна плануванаъа от вносителите опция потвърждаването на постановлението да не е спънка за формиране на досъдебно произвеждане, в случай че прокурорът или прокурор от по-горестояща прокуратура открият нови условия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР