Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от промените в

...
Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от промените в
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли 12-ото президентско вето

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от измененията в Наказателния кодекс (НК). Депутатите одобриха още веднъж оспорените разпореждания със 137 гласа " за " и 43 " срещу ". В поддръжка на ветото на президента гласоподаваха единствено от " Българска социалистическа партия за България ".

Държавният глава върна закона за ново разискване на 19 декември 2018 година Президентът оспори разпореждания от Наказателния кодекс, с които се променят правила в Наказателно-процесуалния кодекс. С тях се дава опция за отсрочване до 48 часа на уведомяването при задържане на разположение . Според Румен Радев още по-тревожна е опцията арестувани малолетни лица да бъдат в неопределеност за техните родители в период до 24 часа.

" Имате право на изправителен изпит по държавност и правов ред ", обърна се Филип Попов към ръководещите при започване на дебатите по ветото. Той уточни, че Българска социалистическа партия няма по какъв начин да поддържа тези разпореждания. По думите му европейската инструкция не изисква такива текстове. Преписали сте директивата безусловно, а не смислово, разяснява Попов. Според сътрудника му Тодор Байчев транспонирането на директивата би следвало да резервира по-високото равнище на отбрана, каквото е у нас.

Данаил Кирилов /ГЕРБ/ разяснява, че крайната редакция на текстовете, реализирана в правната комисия, дава отговор на всички условия на директивата. Текстовете са съобразени и с българската правна процедура и с европейския стандарт за отбрана на арестуваните лица, уточни той. Кирилов означи, че юристите са наложително изключени от категорията за неуведомяване. " Ако терорист прави криво-ляво извършителство, посредством вербуването и привличането на малолетно лице, опасано с взривно устройство, и го заловите - какво? Ще пазим правото на уведомяваме да уведоми този, в който е спусъкът да задейства гърмежа ли ", попита Кирилов. Колегата му Димитър Лазаров добави, че не става въпрос за секрети арести, както се внушава.

Христиан Митев / " Обединени патриоти " / сподели, че няма по какъв начин да бъде подкрепено това несъгласие, в което се споделя, че надали не ще изчезват хора от улиците. Според него не ясно за какво плануваният механизъм за отбрана също е върнат за ново разискване.

Това е 12-ото президентско несъгласие. До момента Народното събрание е подкрепил единствено едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен надзор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР