Парламентът отхвърли президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК).За повторно приемане

...
Парламентът отхвърли президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК).За повторно приемане
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ветото на президента върху АПК

Парламентът отхвърли президентското несъгласие върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

" За " наново приемане на измененията в административния кодекс гласоподаваха 146 народни представители, " срещу " бяха 69, а " въздържали се " нямаше, с което ветото бе преодоляно от депутатите. След гласуването от Българска социалистическа партия оповестиха, че ще сезират Конституционния съд поради промените.

Обсъжданията на претекстовете на ветото и опозицията продължиха близо 2 часа, оповестява Actualno.com.

Промените в Административнопроцесуален кодекс бяха признати от Народното събрание на 25 юли и върнати за ново разискване от президента Румен Радев на 1 август.

Президентът оспори общо 16 разпореждания от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от съществени конституционни начала и деформира обичайни правила и достижения на административното право. Президентът счита, че с измененията ще се понижи интензитетът на отбраната на правата на жителите и юридическите лица , свързани с актове, издавани от позицията на власт и изискващи послушание.

Държавният глава изрази противоречие с наредбите за разпоредбите за подсъдността, закритите правосъдни съвещания, фрапантно увеличените такси в касационното произвеждане и премахването на касационната инстанция в редица специфични закони.

Това е деветото несъгласие на президента Румен Радев. До момента Народното събрание поддържа единствено това върху Закона за приватизация и следприватизационен надзор.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР