Парламентът отхвърли предложенията на БСП за България за отмяна на

...
Парламентът отхвърли предложенията на БСП за България за отмяна на
Коментари Харесай

Няма да отменят плоския данък, както предложи БСП

Парламентът отхвърли предложенията на " Българска социалистическа партия за България " за анулация на плоския налог и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обоснова препоръчаните текстове с нуждата от превъзмогване на неравенството в приходите у нас.

В пандемия България създава по 24 милионери на месец, пресметна Нинова. Тя цитира отчет на Българска народна банка от предходната седмица, който, по думите ѝ, демонстрира по какъв начин се отразява рецесията на неравенството, приходите и бедността в България.

" Българска народна банка споделя, че от март насам, след като стартира пандемията, са се появили 146 сметки в банките с над 1 млн. лв., т.е. изводът е, че в пандемия България създава 24 милионери на месец ", разяснява Нинова. В същото време през 2008 година те са били 98, през 2019 година са били 900, а в този момент - 1070 до септември, цитира тя. Лидерът на Българска социалистическа партия означи, че най-малките влогове до 1000 лв. понижават трайно, а междинните до 5000 лв. понижават гладко, само че непрекъснато. По думите ѝ, обяснението на банкерите и икономистите е, че поради намаляващите приходи хората си оказват помощ със спестени пари.

Освен въвеждане на прогресивно подоходно облагане, от Българска социалистическа партия предлагаха освобождение на младите работещи хора до 26 години от налог върху приходите, както и работещите фамилии да имат по 500 лв. необлагаем най-малко за всяко дете.

" Това, което предлагаме, ще коства 1,7 милиарда лв. на страната. Знаете ли какъв брой приблизително годишно харчи еднолично от прозореца на джипа Бойко Борисов? Между 2 и 3 милиарда годишно отвън бюджета, без цел, без цели, само за политически дивиденти за персонално оцеляване ", разяснява Нинова.

Лало Кирилов, неотдавна напуснал групата на левицата, разяснява, че предлагането на Българска социалистическа партия не планува необлагаем най-малко и че няма нищо общо с подоходно облагане, а на процедура се вкарва данъчна преференция.

Лидерът на социалистите го репликира, че биха приели сходна рецензия, в случай че идва от политическите им съперници от ГЕРБ, само че не и от хора, които предходната година по това време са си поставили подписа под такива оферти.

Лало Кирилов възрази, че и предходната, и по-миналата година като член на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " не е подписвал това предложение.

Румен Гечев / " Българска социалистическа партия за България " / означи, че данъкът за приходи до 3900 лв. месечно си остава 10 %, от 6 000 до 9 000 лв. е 20 %, а над 9 000 лв. е 25 %. Ние предлагаме скица на облагане и конструкция, която изцяло дава отговор на европейските подходи, разяснява той.

ГЕРБ е политическата партия, която е дала обещание, подсигурила, че няма да вдигне налозите на българските жители, съобщи Александър Иванов /ГЕРБ/. Вие колкото желаете можете да прелагате да подвигаме налозите на жителите и на бизнеса, само че ние няма да го създадем, сподели той.

В отговор Румен Гечев разяснява, че или ще пораства дългът, или ще накараме доста богатите българи да заплащат толкоз, колкото богатите немци, финландци и шведи.

С призната на второ четене смяна в Закона за налог върху добавената стойност, депутатите вкараха нов тип облекчение в Закона за налозите върху приходите на физическите лица при прилагане на услуги за ремонтни действия. Целта на данъчното облекчение е физическите лица, които през годината са създали усъвършенствания и ремонт в личните си жилища, да могат да понижат общата сума на годишната си данъчна основа с действително платените от тях разноски за труд на физическите или юридическите лица, направили ремонта или подобренията, в общ размер до две хиляди лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР