Парламентът отхвърли предложението на БСП за връщане на блиц-контрола всяка

...
Парламентът отхвърли предложението на БСП за връщане на блиц-контрола всяка
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли предложението на БСП за връщане на блиц-контрола

Парламентът отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за връщане на блиц-контрола всяка първа сряда от месеца.
„ За “ плана гласоподаваха 68 народни представители, „ срещу “- 85 и „ въздържали се “ - 11, с което бе отритнат. Предложението на опозицията бе заложено в план за промени в Правилника за организацията и активността на Народното събрание.
От левицата предлагаха в последните до два часа от съвещанието всяка първа сряда на всеки месец министър-председателят и заместител министър ръководителите се явяват пред Народното събрание и дават отговор на настоящи устни въпроси, които се отнасят до общата политика на държавното управление.
От Българска социалистическа партия предлагаха още министър-председателят и вицепремиерите да дават отговор незабавно след задаването на въпрос към тях.
Разисквания
" Българска социалистическа партия желае да ускори парламентарния надзор с връщане на блиц контрола. " Предложението направи в пленарна зала аленият народен представител Крум Зарков. Според него този прийом, важащ в предходни парламенти, се потвърдил като ефикасен способ за надзор върху изпълнителната власт. От началото на мандата министър-председателят се явил няколко пъти в Народното събрание. По думите му медиите постоянно водели неуместна проправителствена политика.
Съпартиецът му Филип Попов е учуден, че няма спор по толкоз значим въпрос. Важните държавни въпроси се решавали в зала, не в изпълнителната власт. Живеем в динамични времена, акцентира той. Именно това налагало връщането на блиц контрола.
Премиерът Бойко Борисов като че ли изпитва алергия да влиза в постройката на Народното събрание. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков във връзка отсъствието на премиера в пленарна зала. Той настоя най-малко един път премиера да идва в Народното събрание и да дава отговор на неуместни въпроси, а не " да дава отговор на въпросите на платени публицисти ". Освен това социалистът заподозря Борисов в непросветеност
Каква бистрота, има министри, които не са виждани с месеци, изясни и Павел Шопов от " Атака ". Управляващите не желали Бойко Борисов да се вика постоянно в Народно събрание. Националистът желае в зала да идват самозабравили се министри и вицепремиери, по думите му. " Атака " е за връщане на блиц контрола.
Българска социалистическа партия желаят да се възползват от високия рейтинг на премиера, да черпят от него и да покачат този на Народното събрание. Това сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова по време на дебатите по предлагането на Българска социалистическа партия за връщане на блиц-контрола.
„ Приех за откровена загрижеността на сътрудниците от Българска социалистическа партия за престижа на Народното събрание. Тя беше изразена още сутринта на Председателски съвет. Всички ние поехме ангажимент, че ще въздържаме прочувствените си прояви и ще подсигуряваме парламентаризма, тъй че институцията да стане в очите на жителите, които са ни избрали, задоволително постоянна и представителна ", разяснява още доктор Дариткова.
" Аз имам прагматичен спомен от Народното събрание 2013-2014 година, когато тук на фона на едни нестихващи цивилен митинги, ние демонстрирахме с безкрайни доклади, че всичко е прелестно в страната, а в действителност народна власт значи народовластие. Народовластието тогава изискваше да се чуе гласът на народа. Има ли различен министър председател, с изключение на Бойко Борисов, който да е по-близо до народа, да бъде по-достъпен и да чува това, което чакат хората от това ръководство.
В рамките на настоящия устав на Народно събрание има задоволително благоприятни условия, в случай че вие правилно го спазвате, да се явява министър-председателят постоянно по настоящи тематики, а не планово - веднъж месечно ", добави още доктор Дариткова. Тя уточни, че най-сетне е схванала какво е лишила демокрацията на Българска социалистическа партия и означи, че това е блиц-контролът.
Предложението ни за връщане на блиц-контрола не е наказателна акция против ръководещите и няма нищо ужасно в него. Това означи на собствен ред ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски.
Вие се пробвате да изкарате това наше предложение като някаква наказателна акция на опозицията към ръководството ", сподели Свиленски и регистрира, че опозицията в този блиц-контрол ще има два въпроса, а ръководещото болшинство доста повече. " Това, което желаеме, уважаеми сътрудници, и което се опитваме да вършим, е да вдигнем престижа на българския парламент.
Да вдигнем престижа на страната. Ние предлагаме на народните представители - 240 наброй да имат опция да попитат министър-председателя и от тези 240 - 160 може би или по-малко не споделят: " Не, ние не желаеме тази опция ". Ако не желаете, не задавате въпроси. Нямате въпроси, не питате ", разяснява още зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".
Свиленски попита какво ужасно има. Според него министър председателят Борисов обича камерите и по-висока естрада от парламентарната, няма. " Нека да застане на тази естрада. Той споделя: " Вие ме каните, но не учтиво ". Ето в този момент по най-учтивия метод, записан в Правилника на Народното събрание.
Медиите ще знаят, че той всяка първа сряда ще бъде тук, дружно с вицепремиерите. Българското общество ще знае и ще го чака по телевизионните екрани ", добави още Свиленски. Заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че опозицията желае да работи в работещ парламент, където министър-председателят дава отговор и участва на съвещанието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР