Парламентът отхвърли предложение на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия

...
Парламентът отхвърли предложение на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия
Коментари Харесай

Парламентът не създаде анкетна комисия за Gemcorp

Парламентът отхвърли предложение на ГЕРБ за основаване на анкетна комисия за меморандума, подписан сред държавното управление и компания Gemcorp Capital Management.

Меморандумът бе подписан на 23 март т. година и регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, като се чакат вложения на стойност към 1 милиарда $.

Освен българската страна, страна по меморандума са фирмите Gemcorp Capital Management Ltd. и IT3, които управляващите показаха като американо-британски консорциум. От следствие на уеб страницата Bird обаче се разбра, че зад Gemcorp прозира съветският олигарх Алберт Авдолян.

Фактът, че през днешния ден ръководещото болшинство отхвърли да създадем анкетна комисия за меморандума сред държавното управление и компания Gemcorp Capital Management, ускорява нашите подозрения. Това съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Той разяснява, че липсва информация по отношение на активността на компанията.

" Как беше определена тази компания, кои са акционерите, които стоят зад нея, ще получава ли тя средства от Националния проект за възобновяване и резистентност или от други европейски фондове? ", запита депутатът.

Той счита, че е значимо да се знае дали Gemcorp ще получи държавна земя в " Мини Марица – Изток ".

По думите на Добрев подписването на меморандума в Гранитна зала на Министерския съвет, в наличието на премиера и с подписа на енергийния министър, " не е по никакъв начин безобидна работа ".

Според зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Александър Ненков липсва бистрота в дейностите на държавно управление. Той уточни, че към момента не е показан и проектът за възобновяване.

" Доста наивно е да се счита, че просто от на никое място, внезапно, една компания подписва меморандум с държавното управление ", сподели депутатът.

Ненков настоя, че би трябвало да стане ясно какви са уговорките на нашата страна според подписания меморандум.

Прави ни усещане, че министър-председателят от ден на ден и повече не желае да участва в Народното събрание. Ако първоначално беше доста въодушевен да идва, да дава пояснения по всяка една тематика, то към този момент започваме да виждаме, че ръководещото болшинство го крие, разяснява още депутатът.

Томислав Дончев означи, че ГЕРБ-СДС поставя " неистови старания ", с цел да бъдат осведомени народните представители и обществото по настоящи тематики като форсмажор, " политическите репресии от преди десетина дни " и меморандума, само че " властта не чува ".

Драгомир Стойнев (БСП) съобщи, че това е единствено меморандум, който не задължава с нищо България. Темата евентуално ще бъде разисквана по време на петъчния парламентарен блиц-контрол, в който ще взе участие министър председателят Кирил Петков.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР