Парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени

...
Парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли идеята на БСП за квоти за български стоки в големите супермаркети

Парламентът отхвърли на първо четене предлагането на Българска социалистическа партия за промени в Закона за храните, с които да се вкарат квоти за български храни в огромните супермаркети.

Предложението на социалистите бе минималното количество за български артикули да бъде: 51% за пресни плодове и зеленчуци; 70% за мляко и млечни продукти; 25%месо и месни продукти; 50% за пилешко месо и продукти; 75% за вино и спиртни питиета. Предвиждаше се тези квоти да бъдат наложителни за комерсиалните обекти или вериги с годишен оборот над 2 млн. лв..

Законопроектът бе отритнат, откакто " за " гласоподаваха 102 депутати от " Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи и " Воля ", " срещу " бяха 19, а 90 се въздържаха, съобщи Българска телеграфна агенция.

От Българска социалистическа партия защитаваха предлагането си с аргумента, че новата регулация ще даде на българските производители еднакъв късмет пред вносителите, огромна част от които се създават в страни със доста по-високи дотации. В мнение по законопроекта обаче Министерството на земеделието и храните показва, че страните от Европейски Съюз не могат да одобряват или резервират национални ограничения, които основават спънки пред свободното придвижване на артикули, в това число да не водят до дискриминация във връзка с храни от други страни-членки. От ведомството акцентират, че е създаден план на нов Закон за храните, който е в развой на нотификация от Европейски Съюз.

Председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев (БСП) сподели в зала, че законопроектът не е съвършен, само че прикани да бъде признат и по-късно да бъде единен с бъдещия законопроект на държавното управление.

" По този законопроект имате негативни мнения от всички вероятни институции, в това число и от браншовите организации ", съобщи Делян Добрев от ГЕРБ, като уточни, че никой в пленарната зала не е срещу българските производители. Той даде образец със мнение на месопреработвателите, че не се създава толкоз българско месо, колкото Българска социалистическа партия залага като квота. " Министерството и браншовите организации ви споделят, че законопроектът ви ще докара до недостиг на артикули и по-високи цени ", сподели още Добрев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР