Парламентът освободи Румен Порожанов от поста министър на земеделието, горите

...
Парламентът освободи Румен Порожанов от поста министър на земеделието, горите
Коментари Харесай

Десислава Танева оглави земеделското министерство

Парламентът освободи Румен Порожанов от поста министър на земеделието, горите и храните. На негово място беше утвърдена Десислава Танева, до момента ръководител на земеделската комисия към Народното събрание.

 
Предложението за лични промени в държавното управление бе гласувано със 120 гласа „ за ” и без въздържали се . Против гласоподаваха петима депутати от Движение за права и свободи.


 
Десислава Танева заема мястото на Румен Порожанов, който подаде оставка след множеството кавги за корист с европейски средства.
 
Досега Танева бе ръководител на отрасловата комисия в Народното събрание. Тя бе министър на земеделието и във втория кабинет на Бойко Борисов  (2014-2017 г.). Пред публицисти Танева съобщи, че ще има промени в политическия кабинет на земеделското министерство, както и че заместник-директорът на Държавен фонд „ Земеделие ” Иванка Багдатова-Мизова ще бъде освободена.
 
Министерството на земеделието е най-тежкото , уточни Танева и добави, че ще работи преди всичко за ежедневните проблеми на земеделците, както и за изчистване на проблемите с репутацията на ведомството.-->

 
„ Аз съм се занимавала единствено със земеделие в професионалния си път от живота и в този смисъл няма нищо изненадващо. Има доста проблеми на всекидневието, има репутационни проблеми. И с тях би трябвало да се оправяме и решаваме. Първите дейности би трябвало да са ежедневните проблеми на земеделците, а те не са дребни “, разяснява Танева.
 
Вероятно ще има промени в политическия екип на фонд „ Земеделие “, разгласи новият аграрни министър и добави: „ Но отново споделям, ние сме в последна сметка коалиция. Всичко е въпрос на диалози. Аз имам избрани визии, които бих показала, защитила. Важното е всички решения да се вземат в режим на разговор и в увереност на всички, че те биха довели резултатите, които търсим. “

 
От Движение за права и свободи обясниха, че са дали своят вот срещу държавното управление, а не срещу оставката на Порожанов.
 

„ Не сме срещу оставката, ние сме срещу това държавно управление и това болшинство на националисти и популисти. Тъй като решението за оставката и за избирането на новия министър са в едно, ние по тази причина гласуваме срещу държавното управление и срещу това решение. Не сме срещу оставката. Ако бяха настрана - щяхме да сме за оставката и срещу новия министър. Въпреки промяната, обстановката си остава същата и моделът си остава същият “, сподели в коридорите Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи.
 
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също разяснява оставката на Порожанов и избора на нов аграрни министър. Според него оставката е закъсняла. Симеонов сподели, че е желал и по-рано на председателски съвет оставката на Порожанов. Необходими са още промени в земеделското министерство, в това число и в районните дирекции, където фрагменти на Движение за права и свободи злоупотребяват, съобщи Валери Симеонов.

 
„ Тя госпожа Танева е била министър. Познава добре проблемите, както в сектора, по този начин и в министерството, само че мисля, че няма да й бъде елементарно. Дано не се поддава на лобизъм, най-малко в такава стенен, на каквато бяхме очевидци при досегашното управление на министерството “, разяснява водачът на НФСБ.  
 
Следващата седмица, на 22 и 23 май Народното събрание няма да организира пленарни съвещания, взеха решение депутатите. В тези дни обаче ще има съвещания на парламентарните комисии.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР