Парламентът окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя F-16,

...
Парламентът окончателно ратифицира сделката за закупуването на 8 изтребителя F-16,
Коментари Харесай

Окончателно – купуваме F-16

Парламентът дефинитивно ратифицира договорката за закупуването на 8 изтребителя F-16, блок 70, за бойната ни авиация. В поддръжка на четирите контракта гласоподаваха от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и двама самостоятелни. Българска социалистическа партия, НФСБ, „ Атака “ и „ Воля “ гласоподаваха срещу.

„ За “ договорката бяха 123-ма депутати, „ срещу “ - 78, двама се въздържаха. При първото гласоподаване контракта поддържаха 124 народни представители, 83-ма бяха „ срещу “, трима се въздържаха. „ За “ бяха 89 от ГЕРБ, 11 от „ Обединени патриоти “, 22-ма от Движение за права и свободи и двама самостоятелни избраници. „ Против “ гласоподаваха 63-ма от Българска социалистическа партия, деветима от Оперативна програма, и 11 от „ Воля “. Трима от патриотите се въздържаха.

Мнозинството в Народното събрание гласоподава на две четения актуализацията на държавния бюджет, с която се обезпечава покупката на осем американски самолета F-16, блок 70, в размер на 2 милиарда и 100 млн. лв.. Недостигът по консолидираната фискална стратегия ще бъде 2,1% от планувания БВП.

Финансовото застраховане на контракта ще се извърши посредством увеличение на разноските на Министерството на защитата за сметка на увеличение на недостига на бюджета за тази година. Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ посочи: „ Това увеличение на недостига не е обвързвано с увеличение размера на дълга, нов дълг, който следва да се емитира, с цел да се обезпечи този разход,затова тъй като парите, нужни за този разход, са точно във фискалния запас. В момента ние имаме над 11 милиарда фискален запас. Икономическият бюджетен миг е извънредно удобен “, акцентира Стоянова.

Финансовият модел по договорката планува избраната цена, посочена в интернационалните контракти с държавното управление на Съединените щати, да се подава напълно в къс период след подписването по сметка на федералното държавно управление. Това провокира несъгласието на левицата. Според Румен Гечев „ най-бедната страна на Европейския съюз, с най-висока смъртност, с най-разсипано опазване на здравето ще финансира - това кажете, държавния дълг на богатата и високо развита страна - Съединени американски щати, и по тази причина ние не сме съгласни предплатено да се заплащат 200 милиарда и 300 млн. против чертеж и вероятно приемане на стоката след 4 години “.

От ГЕРБ показаха, че няма опция за различен метод на заплащане, защото до момента българската страна няма огромни доставки на въоръжение от Съединените щати.

По-рано в негативния си избор за ратификацията на договорката от „ Воля “ желаеха оставките на всички министри, които са преговаряли по договорката.

Началникът на военновъздушните сили военачалник Цанко Стойков благодари за покупката на изтребителите: „ Самолетът е прекрасен, с огромни благоприятни условия, с безусловно всички системи, които го вършат оперативно съчетаем. Пилотите и инженерно-техническият състав ще получат образование, което ще им разреши да го експлоатират с цялостните му благоприятни условия. Благодаря за поддръжката както на държавното управление, по този начин и на Народното събрание, тъй като с това ние разширяваме опциите на цялата Българска войска. “

Ген. Константин Попов, ръководител на комисията по защита в Народно събрание, който предложи наново гласоподаване, отбрани договорката за F-16 и приветства напъните на държавното управление да модернизира българската авиация: „ Със сигурност е остров на непоклатимост – финансова, икономическа, политическа, и тъкмо това ни дава съображение в този момент да кажем да. Имаме запаси, време, нашата изстрадала войска, нашите изстрадали въоръжени сили да получат заслуженото. Ние купуваме един извънредно актуален аероплан, с изключителни бойни качества, с големи благоприятни условия. “

Военният министър Красимир Каракачанов прикани да се спре с популизма и да се мисли прагматично: „ Когато става въпрос за сигурността и суверенитета на България, не би трябвало да се разделяме на леви и десни. Трябва да разсъждаваме от прагматичния интерес на нашата сигурност, а прагматичният интерес на нашата сигурност диктува ние да модернизираме нашата войска, нещо, което 30 години не е правено. 30 години по една или друга причина конюнктурна ние режем, унищожаваме, накичваме самолетите си по селските площади и ги продаваме за жълти стотинки. Решението за F-16, блок 70, е вярно решение. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР