Парламентът окончателно отхвърли предлаганите промени за нови ограничения върху кешовите

...
Парламентът окончателно отхвърли предлаганите промени за нови ограничения върху кешовите
Коментари Харесай

Битката за кеша е спечелена, но важна е войната

Парламентът дефинитивно отхвърли предлаганите промени за нови ограничавания върху кешовите заплащания, като последователно отпаднаха и двете оферти - за въвеждане на таван от 1000 лева от началото на 2019 година и последвалото компромисно такова - предел от 5000 лева за заплащания в брой от началото на 2018 година

Така, най-малко към този момент, се поставя завършек на траялата повече от месец полемика дали бизнес и жители би трябвало да бъдат лимитирани от страната за метода, по който правят своите заплащания. Ако съперниците на тези регулации могат да бъдат удовлетворени от извоюваната борба, то в реда на нещата е да осъзнаят, че войната занапред следва.

Основният мотив, който и през днешния ден бе чут в пленарна зала е, че лимитирането на кешовите заплащания ще спомогне за битката със сивата стопанска система, в което отношение България е на челно място в Европейския съюз. Тази теза бе застъпена както в претекстовете на законопроекта, по този начин и от устата на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Важно е един път и вечно да стане ясно, че сходна корелация не съществува.

Лимитирането на заплащанията в брой нямат резултат върху битката със сивата стопанска система. Това е открило и изследване на Johannes Kepler University в Австрия, както е видно от графиката по-долу. В нея с по-дебел шрифт са страните, в които има кешов таван.


Така да вземем за пример страната с най-ниско равнище на сивата стопанска система Австрия не лимитира по никакъв метод заплащанията на своя територия, до момента в който страната с най-голям дял от Брутният вътрешен продукт на сивия бранш - България, таван за кешовите заплащания съществува от 2011 година

На това мнение е и някогашният шеф на валутния отдел в централната банка на Израел Мордехай Фейн. „ Може да се чака, че рестриктивните мерки върху заплащанията в брой ще трансферират избягването на налози към по-софистицирани способи ", твърди Фейн.

Икономистът и ръководител на Българско либертарианско общество Стоян Панчев също разяснява, че кешовите ограничавания нямат отношение към сивата стопанска система.

„ Плащанията в сивата стопанска система и на така наречен черен пазар не се осчетоводяват по този начин или другояче. Тоест таванът е неправилен за справяне с тези явления, без значение от размера си ", разяснява Панчев.

„ Да не приказваме за опцията въобще страната да следи осъществяването на такова предписание. Вчера разбрахме от одит на Сметната палата, че бюджетно финансирана институция като СУ постоянно са заобикаляли ограничаването от 10 000 лева ", добави икономистът.

Всъщност надалеч по-очаквано е, че точно законните заплащания, а не тези от сивата стопанска система, биват по-засегнати от въвеждането на кешови ограничавания.

Според формалната статистика да вземем за пример, продажбата на бижута в Италия понижава с 30% през първите четири месеца на 2011 година, когато се вкарва ограничаване на заплащанията в брой. Много от чужденците просто отказвали да употребяват кредитни и дебитни карти, като вместо това предпочитали да пазарят от другаде.

Всички тези данни следва да ни убедят, че кешовият таван не просто следва да бъде непокътнат към актуалните си равнища, само че даже и да бъде отстранен изцяло. Война, а не борба, която мъчно ще бъде извоювана.

Източник: Михаил Кръстев, Frognews.bg

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР