Парламентът официално ратифицира договора за изпращане на оръжие на Украйна,

...
Парламентът официално ратифицира договора за изпращане на оръжие на Украйна,
Коментари Харесай

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Депутатите одобриха военната помощ за Украйна

Парламентът публично ратифицира контракта за изпращане на оръжие на Украйна, откакто предходната седмица на изключително съвещание Комисията по защита одобри листата с въоръжение, което страната ни да изпрати на Киев. Ябълката на раздора в днешния спор беше фактът, че информацията какво тъкмо ще получи Украйна е класифицирана. Депутатите обаче имаха повече от една седмица да се срещнат със засекретената информация, с цел да си изградят мнение за днешното гласоподаване. В процеса на дебата стана ясно, че от 240 единствено 25 народни представители са се възползвали от опцията да се срещнат със листата, написа.

Според министъра на защитата Димитър Стоянов България няма опция да даде тежко оръжие, а единствено леко стрелково оръжие и муниции. Както и на предните гласувания, най-върлите съперници на изпращането на военна помощ за Украйна бяха " Възраждане " и Българска социалистическа партия. А от столетницата желаеха президентът Румен Радев да наложи несъгласие на решението.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи, че българските жители би трябвало да схванат за какви оръжия става въпрос. Неговият съпартиец Кристиан Вигенин пък съобщи, че тук не става дума за благосклонностите ни към украинските жители, а за това, че даването на въоръжение значи " ангажиране в този спор ". И добави, че останалите страни по света, които са дали военна помощ на Украйна, дават публичност на това какво тъкмо са изпратили. Той укори народните представители, че единствено 25 от 240 са се срещнали със засекретените описи.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС " става въпрос за достолепието ни като страна, тъй като има въпроси, които не би трябвало да се разискват обществено ". " И без това непознатите разузнавания знаят повече от нас какво имаме ", иронично сподели Чолаков. " В подобен случай от кого се постанова да крием тези описи ", попита Вигенин. И изрази тезата, че всичко се държи в загадка, с цел да може по-късно " без знанието на Народно събрание и на българските жители да бъде добавено ново въоръжение, което да сложи под риск българските жители ".

Военният министър Димитър Стоянов, който присъстваше на дебата, съобщи, че повода информацията да бъде класифицирана е, че тя е част от отчет, който съдържа цялата информация за въоръжението на България, в това число и техника за попълване на загубите. И изясни, че никоя страна не показва цялостна информация за това какво е изпратила на Украйна като оръжие.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС пък съобщи, че " описът е скришен, тъй като ни е позор какъв брой малко даваме ". А един от най-големите съперници на даването на оръжие на Киев Николай Дренчев от " Възраждане ", който влезе в Народно събрание дружно с брат си Димо Дренчев ", сподели, че " това, което даваме, е прекалено много поради окаяното положение на българската войска ".

Обиди

И този спор не мина без напрежение сред членовете на " Възрждане " и " Демократична България ". Лидерът на националистите Костадин Костадинов съобщи, че даваме " подарък на Украйна в размер на оръжие ". И повтори тезата си, че въпросните оръжия ще бъдат употребявани против българите в Украйна; че с решението си Народно събрание поддържа " една огромна фашистка страна " ; че българите в Украйна са репресирани и тероризирани. Тези думи извънредно доста подразниха Кремена Кунева от " Демократична България ", която направи забележка на Костадинов, че е " грозно да приказва с подигравка за страна, в която се убиват мирни жители и деца ". А Елисавета Белобрадова изиска да знае " какви са доказателствата, че в Украйна българите са тероризирани ".

Страстите се разгорещиха, а " Възраждане " минаха към потребление на дежурните си прилагателни за Демократична България - " евроатлантическа тайфа " и " евроатлантическа навалица ". Водещият съвещанието Йордан Цонев от Движение за права и свободи взе думата и помоли народните представители да се придържат към " заслужен език на изявление ".

В последна сметка депутатите гласоподаваха дебатите по тематиката да бъдат прекъснати и да се премине напряко към гласоподаване. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия обаче изиска гласуването да бъде отсрочено, с цел да могат всички депутати да се срещнат със секретните описи. Георги Свиленски, също от столетницата, пък изиска гласуването да стане поименно и със ставане от място. И двете оферти не бяха признати. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска президентът Румен Радев да прояви " разсъдък и отговорност " и да наложи несъгласие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР