Парламентът одобри окончателно новия Закон за храните, с който цялостно

...
Парламентът одобри окончателно новия Закон за храните, с който цялостно
Коментари Харесай

Парламентът забрани детски храни с ГМО

Парламентът утвърди дефинитивно новия Закон за храните, с който изцяло се уреждат условията към сигурността на храните, тяхното произвеждане, реклама, превозване, търговия и други Законодателното предложение пристигна от държавното управление.

Със закона се вкарват и регулации във връзка с генетично модифицираните храни . Пускането им на пазара ще става след приемане на позволение от Европейската комисия според настоящия еврорегламент за съдържащите ГМО храни и фуражи. Заявлението ще се подава до земеделското министерство или до способен народен орган на друга страна-членка на Европейски Съюз, които би трябвало да го препратят за разглеждане до Европейския орган по сигурност на храните.

Изрично е записано, че се не разрешава в детски храни да се влагат артикули и съставки, които се състоят, съдържат или са създадени от ГМО . Няма да бъдат разрешени и присъединяване на деца в рекламирането на ГМО храни.

Нарушаването на условията за използването на ГМО от физически лица ще се санкционира с санкция от 25 000 до 35 000 лева, а при наново нарушаване – от 35 000 до 70 000 лева За юридически лица и еднолични търговци наказванията са по-тежки – имуществена глоба от 50 000 до 70 000 лева, а при рецидив – от 70 000 до 110 000 лева

УСЛОВИЯ ЗА БИЗНЕСА

В закона в детайли се разказват процедурите по регистрация на обект за произвеждане, преправка и/или дистрибуция на храни, и за произвеждане на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води. А също и какво е належащо да се заявява пред страната при превозване на храни, търговия с храни от наети складови площи и други

Всеки индустриален обект би трябвало да разполага с най-малко един чиновник с висше или приблизително особено обучение в региона на хранително-вкусовата индустрия , или най-малкото някаква професионална подготовка в същата сфера. Изискването ще се признава за покрито, в случай че служителят е висшист по медицина или фармация, в случай че става въпрос за произвеждане на хранителни добавки.

Депутатите прецизираха, че обозначението „ Продукт от България ” ще може да се слага върху храни, когато главната съставна част, употребена при производството им, е добита у нас, и всички стадии на индустриалния развой се реализират на българска територия.

НОВИ СТРУКТУРИ

Чрез закона се регламентира основаването на Национален съвет по храните – съвещателен орган към министъра на земеделието, който ще бъде и негов ръководител. В него ще влязат представители на държавни ведомства, на браншови организации и други От Българска социалистическа партия възразиха, че съветът ще включва голям брой хора, което ще го направи ненужен.

Към земеделския министър ще се сътвори и Помирителна комисия . Целта на органа ще бъде да „ спомага за извънсъдебно разрешаване на разногласия сред бизнес оператори, в това число за спазването на положителните практики и неприлагането на нелоялни търговски практики. ” Нейният началник ще се дефинира от министъра, а членовете й – от показаните в Националния съвет по храните браншови организации.

ПРОЗРАЧНОСТ

Агенцията по сигурност на храните ще би трябвало да поддържа обществен народен указател с бизнес операторите, обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция в хранителния бранш. Здравното министерство ще има свои обособени регистри, съдържащи информация за бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, храните за кърмачета и дребни деца, храните за специфични медицински цели, както и лицата, обработващи храни с йонизиращо излъчване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР